Festivalový podzim MHF Leoše Janáčka zve na open air koncerty

Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka na podzim připravil cyklus několika mimořádných koncertů, kterými chce v této složité době vyjádřit podporu umělcům a poděkovat svým posluchačům. Festivalový podzim nabídne osm výjimečných koncertů a to ve dvou etapách – začátkem září a poté v druhé polovině listopadu. První zářijový víkend proběhnou především open air produkce v nově zrekonstruovaném amfiteátru v Hukvaldech – ty rozezní legendární soubor Hradišťan nebo monumentální kantáta Carmina Burana v podání skvělých sólistů v čele se sopranistkou Veronikou Rovnou. V druhé polovině listopadu pak do Ostravy a okolních měst přijedou hobojista Vilém Veverka, klavírista Martin Kasík nebo sólista Metropolitní opery Adam Plachetka. Festivalový podzim je také pozvánkou na plnohodnotný ročník MHF Leoše Janáčka, který se uskuteční od 27. 5. do 1. 7. 2021.
MHF Leoše Janáčka 2019, Vilém Veverka, foto Martin Straka

Festivalový podzim je věnován rozličným podobám hudby. Slavnostního zahájení a otevření amfiteátru v Hukvaldské oboře se v pátek 4. září ujme Hradišťan s jedním ze svých nejlepších programů: O slunovratu.

Sobotní dopoledne 5. září nabízí ve Vítkovickém zámku v Ostravě Matiné s brunchem, kde se bude prolínat zpěv Hany Fialové za klavírního doprovodu Jakuba Žídka s vyprávěním ředitele festivalu, Jaromíra Javůrka, který se pozastaví nad svým životem nerozlučně spojeným s Leošem Janáčkem, ale především s vynikajícími osobnostmi české i světové hudební scény.

Víkend zakončí v neděli 6. září v Oboře Hukvaldy monumentální kantáta Carmina Burana – jedno z nejpopulárnějších děl hudby 20. století vzniklé na texty středověkých písní žáků darebáků, šokující koncem 60. let puritánskou Evropu, ale dodnes strhující svými rytmy a melodiemi.

„Chtěl bych vyjádřit velkou, a to hned dvojí radost. Jednak se díky Biskupství ostravskoopavskému podařilo v hukvaldské oboře kompletně zrenovovat amfiteátr, který byl téměř odsouzen k definitivnímu zániku a umožnit tak jeho využívání k uměleckým akcím na další desetiletí. Druhá radost pramení ze skutečnosti, že vedení MHF Leoše Janáčka to navzdory letošních problémů s koronavirem nevzdalo a připravilo Festivalový podzim, který je sice menší, ale po umělecké stránce plnohodnotnou náhradou za jarní festival,“ dodává náměstek primátora Zbyněk Pražák.

Nadace ČEZ, ve které má MHF Leoše Janáčka již dlouhá léta stálého partnera a podporovatele a které je také věnován tento víkend, chystá ve spolupráci s festivalovým týmem doprovodný program pro celou rodinu. V pátek 4. září od 18 hodin a v neděli 6. září od 15 hodin proběhne škola karikatury Václava Šípoše. Na workshopu firmy BeWooden v neděli 6. září od 15 hodin si pak zájemci mohou vyrobit speciální dřevěné brože Leoše Janáčka a Lišky Bystroušky, stvořené ve spojení s Janáčkovou filharmonií.

Jaromír Javůrek (zdroj MHF Leoše Janáčka)

Zářijový cyklus koncertů Festivalového podzimu uzavře 22. září v Domě kultury města Ostravy Pěvecký koncert – Krása italského belcanta. Kapuleti a Montekové, Marie Stuartovna, Lazebník sevillský nebo Don Pasquale – árie a dueta z těchto oper Mistrů italské opery, jakými jsou Vincenzo Bellini, Gaetano Donizetti, Gioacchino Rossini zazní v podání sopranistky Nicoly Proksch, sólisty Komické opery v Berlíně a absolventa Janáčkovy konzervatoře v Ostravě, dnes hosta předních evropských operních scén a prestižních koncertních pódií basisty Jana Martiníka. Janáčkovu filharmonii Ostrava bude řídit vyhledávaný operní dirigent Peter Valentovič. „Jsem velice rád, že se nám podařilo využít maximálně možného a i za stávajících, opravdu nelehkých podmínek nabídnout umělcům možnost vystoupit a především posluchačům možnost sdílet bezprostřední umělecký zážitek. Budu opravdu a upřímně rád, když vstoupíme do nové sezóny společně a pod staletými stromy hukvaldské obory si užijeme jak atmosféru Janáčkova rodiště, tak výjimečné koncerty,“ říká Jaromír Javůrek, ředitel MHF Leoše Janáčka.

Listopadový cyklus koncertů zahájí 17. listopadu ve Starém Bohumíně, v sále Pod Zeleným dubem, Komorní koncert hobojisty Viléma Veverky. Především Bach a Händel budou znít 20. listopadu na tradičním Varhanním koncertě v ludgeřovickém kostele sv. Mikuláše. Vedle varhaníka Filipa Šmerdy, vítěze mezinárodní varhanní soutěže P. Ebena vystoupí houslistka Alžběta Stračinová a absolventka Janáčkovy konzervatoře v Ostravě, dnes v Nizozemsku žijící sopranistka Barbora Jirásková. Národní dům ve Frýdku-Místku nabídne 21. listopadu Komorní janáčkovský koncert. Výběr z klavírního díla Leoše Janáčka zahraje klavírista Martin Kasík, který bude rovněž partnerem slovenskému tenoristovi Ĺudovítovi Ludhovi ve vrcholném skladatelově díle Zápisníku zmizelého. Festivalový podzim skutečně velkolepě uzavře 29. listopadu v Evangelickém Kristově kostele v Ostravě Pěvecký koncert Molieri aneb velcí rivalové Mozart a Salieri. Sólista Metropolitní opery v New Yorku a stálý host Státní opery ve Vídni Adam Plachetka za doprovodu Czech Ensemble Baroque poodkryje společně s Jiřím Vejvodou tajemství legendy o vztahu dvou rivalů na vídeňském císařském dvoře W. A. Mozarta a A. Salieriho.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments