Divadlo J. K. Tyla v Plzni připravuje varianty provozu, chce začít hrát pro diváky již v květnu

Různé varianty provozu pro různý počet diváků připravuje předběžně Divadlo J. K. Tyla (DJKT) v Plzni. Pokud se opatření v kultuře uvolní natolik, že od 24. května bude možné pořádat kulturní akce v uzavřených prostorách, divadlo začne hrát pro diváky 26. května.
Divadlo J. K. Tyla v Plzni (foto DJKT)
Divadlo J. K. Tyla v Plzni (foto DJKT)

Repertoár je nazkoušený, divadlo odehrálo i řadu představení bez publika a nemůže se dočkat otevření, řekl ředitel Martin Otava. Ministr kultury Lubomír Zaorálek v pondělí uvedl, že od pondělí 17. května bude možné pořádat kulturní akce venku s maximálně 700 sedícími diváky, kulturní akce v uzavřených prostorách vláda zřejmě povolí o týden později.

Divadelníci nemohou hrát pro publikum od podzimu. “Připravujeme různé varianty, protože není žádný manuál, kde bychom se dozvěděli, podle jakého klíče budeme pouštět diváky, jak musí sedět, jestli se budou prodávat vstupenky ob řadu nebo stylem cik-cak, budou-li diváci muset mít testy, tak jaké a podobně. Čekáme a připravujeme se, abychom, jakmile se nějaká varianta potvrdí, mohli bez prodlení zahájit prodej,” řekl Otava. Předběžně odhadl, že na velké scény DJKT by mohlo přijít asi 200 diváků na představení.

Divadlo je připravené v okamžiku vyjasnění podmínek zahájit prodej vstupenek, i když to bude znamenat, že na naplnění povolené kapacity bude mít jen pár dní. “Jsme připraveni, strašně se na to těšíme. Jsme i trochu nervózní, abychom prodali představení, jestli si třeba diváci neřeknou, že počkají až na září. My je ale potřebujeme, soustředíme veškeré zbytky sil po té pandemii a jsme v takové euforii a nadšení, že se nemůžeme dočkat toho, až se zvedne opona. Takže doufám, že diváky neopustí zájem a že přijdou,” uvedl.

Kvůli protikoronavirovým opatřením divadlo se třemi scénami přišlo o stovky představení, včetně premiér. Za rok 2019 odehrálo 610 představení, loni to byla zhruba třetina a letos se pro publikum ještě hrát nemohlo. Zatím se každý týden a měsíc přesouvá hrací plán na další termíny. Loni po prvním uzavření na jaře a letním uvolnění opatření DJKT zahájilo sezonu v srpnu, o měsíc dřív než jiné roky. “Bylo to riskantní, ale velice užitečné. Otevřeli jsme v době našich prázdnin a uskutečnily se asi čtyři premiéry a odehráli jsme spoustu představení a mělo to smysl. Ale pak jsme za necelé tři měsíce zavřeli,” poznamenal Otava.

Kvůli vynucenému uzavření nemohlo divadlo hrát pro publikum, přesto podle plánu připravovalo představení včetně premiér, které se uskutečnily bez publika. Tyto inscenace začne divadlo hned po otevření uvádět. “Budeme to asi nazývat první provedení před diváky, ta slavnostní premiéra proběhne třeba na podzim. Připravili jsme každou inscenaci k premiéře, proběhl generálkový týden, udělali jsme premiéru sami pro sebe před prázdným hledištěm a pak jsme dělali reprízy bez diváků, protože jsme chtěli, a je to nutné, aby umělci zůstali v kondici. Nemůžete odstavit herce, zpěváka, tanečníka na rok. To nejde, herec musí každý večer krvácet, jinak tomu odvykne, jeho mechanismus zrezaví,” dodal Otava.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


5 1 vote
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments