Národní divadlo Brno uvede Brittenovu operu Peter Grimes v režii Davida Radoka

První premiéra sezony Národního divadla Brno 2021/22 bude mimořádnou událostí hned z několika důvodů – jako režisér se do brněnské opery vrací David Radok v osvědčeném tandemu s šéfdirigentem Marko Ivanovićem, aby nastudovali operu Benjamina Brittena Peter Grimes, která měla svou československou premiéru v roce 1947 právě v brněnské opeře.
David Radok – zkouška opery Monument – Národní divadlo Brno 2020 (foto Marek Olbrzymek)

„Peter Grimes patří k 10-15 operám, které řadím k těm nejlépe napsaným, od baroka po současnost včetně Mozarta, Rossiniho, Verdiho a všech dalších. Příběh, který je lidsky univerzální, a Brittenova hudba má stejnou sílu jako nejlepší Mozart nebo nejlepší Verdi. Má velice silný emotivní náboj bez nánosu sentimentality. Taková huba je zázrak a myslím, že Peter Grimes je zázrak,“ říká režisér nadcházející inscenace David Radok.

V titulní roli se brněnskému publiku poprvé představí vynikající švédský tenorista Joachim Bäckström a roli učitelky Ellen ztvární sólistka brněnského souboru Jana Šrejma Kačírková, která pod vedením Davida Radoka vytvořila jedinečně podanou postavu Ženy v Poulencově Lidském hlasu. Role kapitána Balstroda se ujme Svatopluk Sem.

„Rozhodli jsme se inscenaci situovat do roku 1945, kdy měl Peter Grimes světovou premiéru. Je to doba těsně po dru­hé světové válce, kdy to byl ještě pořád svět chudého, jed­noduchého a drsného života. Není to svět, který pak přišel v šedesátých letech, kdy začíná doba hippies a rokenrolu. Způsob života zakotvený pořád někde v počátku 20. stole­tí, nebo dokonce i v 19. století, který se vlastně táhne až do poválečných padesátých let. Chci, aby inscenace byla syrovější, jednodušší a oproštěná od všech nepotřebných věcí. Bez ilustrativně popisné scény, ale v základu by měla mít nějakou realitu,“ popisuje David Radok.

Premiéra se odehraje 9. října 2021 v Janáčkově divadle, reprízy jsou naplánované na 13., 16. a 26. října a 2. prosince 2021.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments