Svatováclavský hudební festival zahájí Mozartova Velká mše

Letošní 19. ročník Svatováclavského hudebního festivalu proběhne od 2. do 28. září 2022 a nabídne třiatřicet koncertů. Uvede nejen špičkově interpretovanou duchovní a starou hudbu, ale i jazz. Pestrou programovou nabídku završí 19. září 2022 nejdražší koncert historie SHF, Operní gala Elīny Garanči.
Katedrálu Božského Spasitele (foto Ivan Korč)
Katedrála Božského Spasitele (foto Ivan Korč)

Svatováclavský hudební festival dokázal v původně silně ateistickém regionu vybudovat největší festival duchovní hudby v ČR. Řadu monumentálních projektů, mezi něž bude patřit i galakoncert Adama Plachetky (9. září) či koncert NFM Vratislavské filharmonie (21. září), zahájí v ostravské Katedrále Božského Spasitele Mozartova slavnostní mše (2. září). Představí se pěvkyně Simona Šaturová či Martina Janková a PKF – Prague Philharmonia a Český filharmonický sbor Brno bude dirigovat Václav Luks. Se svým Collegiem 1704 jako rezidenčním souborem SHF pak přiveze Händelovo oratorium Izrael v Egyptě (18. září).

Svatováclavský hudební festival se řadí mezi pět největších festivalů klasické hudby v ČR. Za dobu své existence zrealizoval přes 1 170 koncertů – a to především zásluhou svého ředitele, klarinetisty doc. Igora Františáka. „Otevírá se před námi již 19. ročník festivalu, svátku staré a duchovní hudby, který jsme vybudovali ve snaze provádět barokní a klasicistní hudbu v prostorách, pro které její velká část vznikala, a do kterých tedy patří – v kostelích. V tom je náš festival jistým způsobem unikátní. Duchovní díla zkrátka nikdy nevyzní v sebelepším koncertním sále tak jako v chrámu, jeho zvláštní atmosféře, ve které se vznáší vyšší myšlenky i opravdová přání – modlitby. Pro festivalové koncerty dramaturgicky vybírám architektonicky i akusticky nejzajímavější chrámy Moravskoslezského kraje a opravdu věřím, že má smysl přivážet prvotřídní projekty i do těch nejmenších obcí“ dodává Františák.

Elīna Garanča (zdroj Elīna Garanča)
Elīna Garanča (zdroj Elīna Garanča)

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments