Národní divadlo uctí oběti střelby

Národní divadlo uctí oběti střelby v Praze před začátkem dnešních a sobotních představení minutou ticha. Na historické budově ND, Nové scéně, Stavovském divadle a Státní opeře bude umístěn černý prapor, česká vlajka bude spuštěna na půl žerdi.
Ilustrační foto (zdroj Freepik)
Ilustrační foto (zdroj Freepik)

Národní divadlo má dnes i v sobotu na programu balet Louskáček – Vánoční příběh od Petra Iljiče Čajkovského, Státní opera hraje operu Bohéma od Giacoma Pucciniho a Jeníček a Mařenka od Engelberta Humperdincka, Stavovské divadlo představí soubor Chorea Bohemica na koncertu Vánoce s Choreou, Nová scéna Národního divadla uvede operu Sternenhoch od Ivana Achera. Větší část představení je vyprodaných.

Tragédie, která se ve čtvrtek 21. prosince 2023 odehrála na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, zasáhla celou Českou filharmonii, jejíž sídlo – Rudolfinum se nachází naproti budově fakulty. “Událost program filharmoniků nenarušila, protože žádný koncert na tyto dny naplánován nebyl. Pražský filharmonický sbor na svém včerejším adventním koncertu, který se konal v paláci Žofín, uctil památku obětí minutou ticha,” sdělil mluvčí České filharmonie Luděk Březina.

Očitým svědkem tragické střelby na filozofické fakultě byl šéf Galerie Rudolfinum Petr Nedoma. “Já jsem začátek té akce zachytil z oken své kanceláře, které jsou ovšem směrem k Pražskému hradu – pouze jsem z boku zahlédl, že se lidé zastavují a dívají se směrem k filozofické fakultě, kde se očividně něco děje. Následně přiběhl policista v civilu s revolverem v ruce a velmi razantně a radikálně ty lidi vyhnal za budovu Rudolfina. V tu chvíli jsem pochopil, že jde o něco opravdu vážného,” uvedl. Nedoma potvrdil, že část lidí evakuovaných z filozofické fakulty byla shromážděna ve dvoraně Rudolfina.

Ve Studiu Ypsilon se dnes hraje beze změn představení Škaredá středa. “Program neupravujeme. Ve čtvrtek se uskutečnilo představení Vánoční večer, kde vystupuje docent Petr Koura, který na filozofické fakultě učí, takže na začátku byla pochopitelně pietní akce a výzva k modlitbě,” sdělila mluvčí Studia Ypsilon Kateřina Kovandová.

“V sobotu, v den státního smutku máme šansonový koncert Radky Fišarové s vánoční koledou, což jsou věci, které hrát můžeme. Dnes i v sobotu uctíme oběti střelby pietou ve foyer divadla. Naplánované představení Líbánky na Jadranu dnes odehrajeme beze změny,” informoval mluvčí Studia Dva Tomáš Přenosil.

Čtvrteční střelba v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v centru Prahy je nejtragičtějším případem střelby v historii Česka. Útočník zastřelil podle posledních údajů policie třináct lidí a sebe, dalších 25 lidí bylo zraněno. Vláda kvůli tragédii vyhlásila na sobotu 23. prosince státní smutek.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments