Slovenská filharmonie připomene tragédii v Lidicích

Slovenská filharmonie pod vedením šéfdirigenta Daniela Raiskina uvede ve čtvrtek 11. a v pátek 12. dubna 2024 od 19:00 hodin dvojici koncertů. Sólistou večerů bude mladý český houslový virtuos a koncertní mistr České filharmonie Jan Mráček, v jehož podání zazní Dvořákův Houslový koncert a moll. Program doplní díla Bohuslava Martinů a Dmitrije Šostakoviče. Před pátečním koncertem se v 18:15 hodin ve foyer Reduty uskuteční setkání s šéfdirigentem.
Jan Mráček (zdroj Dvořákova Praha, foto Petra Hajská)
Jan Mráček (zdroj Dvořákova Praha, foto Petra Hajská)

Na začátku večera zazní Smuteční hudba pro orchestr H. 296 Památník Lidicím od Bohuslava Martinů. Tato jednovětá symfonická skladba byla napsána k uctění památky obětí tragédie v Lidicích. Premiéru měla v newyorské Carnegie Hall v roce 1943 a o pouhé tři roky později v Praze pod taktovkou významného českého dirigenta Rafaela Kubelíka.

Následovat bude Koncert pro housle a orchestr a moll, op. 53 Antonína Dvořáka, jedno z vrcholných děl skladatelova tzv. slovanského období, inspirované folklorem. Dvořák dílo zkomponoval pro Josepha Joachima, jednoho z nejvýznamnějších houslových interpretů své doby, zakladatele a ředitele Hochschule für Musik v Berlíně. Koncert měl premiéru 14. října 1883 v pražském Rudolfinu. Dvořákův populární houslový koncert je dnes součástí repertoáru mnoha významných houslistů. V koncertní síni jej přednese český houslový virtuos Jan Mráček, který se stal se nejmladším laureátem Mezinárodní soutěže Pražského jara 2010. V roce 2014 získal první cenu na Mezinárodní houslové soutěži Fritze Kreislera. Od roku 2011 je nejmladším sólistou Symfonického orchestru Českého rozhlasu. V současné době je koncertním mistrem České filharmonie a členem Lobkowiczkého tria. Jako sólista vystupuje s mnoha českými i zahraničními symfonickými tělesy, v minulosti opakovaně vystupoval se Slovenskou filharmonií.

Ve druhé polovině koncertu zazní v podání Daniela Raiskina Symfonie č. 5 d moll, op. 47 Dmitrije Šostakoviče z roku 1937, v níž skladatel vykreslil obraz Stalinovy kruté vlády. Premiéra se uskutečnila téhož roku v Leningradě pod taktovkou Jevgenije Mravinského, který dílo prováděl po celý svůj život. Právě Pátá symfonie se stala jedním z nejhranějších děl minulého století.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments