Jednodenní festival HAMUfest – oslava hudby, tance a nonverbálního divadla

Hudební a taneční fakulta AMU v Praze pořádá v neděli 9. června od 14:00 do 24:00 v prostorách kampusu HAMU 2. ročník festivalu HAMUfest. V průběhu jednoho nedělního odpoledne a večera fakulta představí to nejlepší ze svých prací a projektů napříč obory. Návštěvníci se mohou těšit na současnou i klasickou hudbu, folklor, jazz, bicí, zpěv, nonverbální divadlo, tanec, zvukovou instalaci, performance, site specific, i několik přednášek a workshopů.
HAMUfest 2023 (foto archiv pořadatele)
HAMUfest 2023 (foto archiv pořadatele)

Myšlenka otevřít prostory a prezentovat uměleckou tvorbu Hudební a taneční fakulty AMU všem uměleckým nadšencům, zájemcům o studium i široké veřejnosti v průběhu jediného dne přišla už před rokem, kdy se ve spolupráci s Environmentálním panelem AMU uskutečnil 1. ročník HAMUfestu zaměřený na environmentální tématiku.

„Akce byla úspěšná, proto jsme rádi, že letos můžeme pozvat diváky a posluchače na další ročník festivalu. Těší nás, že zájem o akci projevuje širší veřejnost, potenciální uchazeči o studium a umělečtí nadšenci, ale také i samotní studenti a pedagogové, kterým HAMUfest nabízí prostor pro strávení společného času, sdílení a mezioborovou uměleckou tvorbu. Právě v setkání všech těchto zájmových skupin spatřuji jedinečnost tohoto projektu, který se stává tradicí,“ vysvětluje proděkan HAMU, vedoucí katedry nonverbálního divadla a iniciátor tohoto projektu doc. Adam Halaš.

HAMUfest 2023 (foto archiv pořadatele)
HAMUfest 2023 (foto archiv pořadatele)

HAMUfest nabídne účastníkům širokou škálu žánrů, uměleckých performancí a zážitků. V průběhu odpoledne a večera se můžete těšit na současnou i klasickou hudbu, aranže klasických děl pro cimbálovou kapelu i autentickou lidovou hudbu, jazz, folk, koncert katedry bicích nástrojů, klasický zpěv, varhany, zvukovou instalaci, nonverbální a fyzické divadlo, taneční představení včetně site specific v prostoru Malostranského náměstí, pouliční průvod mimů a artistů Malou Stranou, několik interaktivních přednášek a workshopů včetně zážitkové dílny bicích nástrojů (nejen) pro děti či návštěvy výzkumného centra hudební akustiky MARC a mnoho dalšího. „Program je skutečně pestrý a na své si přijde každý návštěvník, který bude mít navíc jedinečnou možnost prohlédnout si unikátní prostory a zákoutí Lichtenštejnského a Hartigovského paláce, ve kterých fakulta sídlí,“ lákají organizátoři.

Vstup na akci je zdarma. Detailní program najdete na webu HAMU, facebooková událost.

Program například zahrnuje site specific projekt choreografky Natálie Vackové Místa mezi námi: „Pohybové představení pro tři performery přináší téma odpočinku do dnešní zrychlené doby. Skrze prostory, jako jsou náměstí, tramvajové zastávky a místa mezi nimi, chce poukázat na problematiku nedostatku odpočinkového prostoru v městském prostředí. Projekt přináší úderné téma, které má za cíl přimět veřejnost se na chvíli pozastavit a vystoupit ze své každodennosti.“

Průvod artistů, žonglérů a mimů za doprovodu muzikantů projde už ve 13:40 Mosteckou ulicí, Malostranským náměstím a dovede diváky přímo na HAMU. V průběhu dne diváci zažijí žonglérské a artistické vystoupení, fragmenty sólových a skupinových výstupů na téma „já a objekt“. V meditační zahradě uvede opět Veronika Knytlová svou improvizovanou „Dílnu všímavosti“. Na programu budou i různá sólová taneční a pantomimická vystoupení.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments