7. ročník Academy Kroměříž vyvrcholil dialogem studentských orchestrů. Vyhlášeni byli i letošní laureáti

Klasická hudba v emotivním podání mladých talentů, vystoupení Akademického komorního orchestru pod vedením dirigenta Tomáše Netopila a dlouhý potlesk ve stoje. Takový byl včerejší večer, který uzavřel letošní ročník festivalu i letní akademie pod názvem Academy Kroměříž.
Academy Kroměříž Foto laureatů s Tomášem Netopilem najdete v příloze (zleva _Haniková, Ulasavets, Netopil, Rautner, Švábová, foto Pavel Petruška)
Academy Kroměříž Foto laureatů s Tomášem Netopilem najdete v příloze (zleva _Haniková, Ulasavets, Netopil, Rautner, Švábová, foto Pavel Petruška)

Závěrečný koncert, jehož slavnostní ráz podtrhla jedinečnost Sněmovního sálu Arcibiskupského zámku v Kroměříži, ukončil týden plný intenzivní hudební výuky pod vedením předních světových osobností klasické hudby, ale i setkávání a nových přátelství. Na jeho programu byla vystoupení studentů akademie a také skladba anglického skladatele Ralpha Vaughan Williamse Fantazie na téma Thomase Tallise. „Studenti akademie se v rámci ní představili zcela unikátně ve dvou smyčcových orchestrech v dialogu se sólovým smyčcovým kvartetem, které vytvořili jejich lektoři. Na posluchače tak čekal mimořádný hudební zážitek.“ vysvětlil dirigent a umělecký ředitel Academy Kroměříž, Tomáš Netopil, který akademický orchestr připravoval na závěrečný večer během celého týdne.

V průběhu koncertu byli vyhlášeni laureáti letošní akademie. Ceny Academy Kroměříž 2024 převzali houslistka Miriam Magdalena Haniková, klavíristka Eva Emilia Rautner a studentka oboru zpěv Yanina Ulasavets.

Mimořádné nadání mladé violoncellistky Barbory Švábové ocenilo vedení akademie Zvláštní cenou Academy Kroměříž 2024. “Barbora ve svém věku disponuje výjimečným talentem a cítíme u ní velký potenciál. Jsme zvědaví, jak jej bude dále rozvíjet.“ zhodnotil Tomáš Netopil a dodal, že všichni laureáti dostanou prostor během některého z velkých koncertů příštího ročníku festivalu. 

K celkové úrovni akademie, jejíž prestiž se rok od roku zvyšuje, se vyjádřila i výkonná ředitelka Academy Kroměříž. „Letošní studenti opět prokázali obrovskou píli a snahu využít příležitosti načerpat co nejvíce mistrovského umu od špičkových lektorů, kteří opět zavítali na naši akademii a rozhodli se investovat svůj čas, energii a zkušenosti ve prospěch rozvoje mladých talentů.“ doplnila Jana Kubáčová a ocenila také možnost sledovat vývoj a posun studentů, kteří se na akademii opakovaně vrací.

Academy Kroměříž i letos nabídla řadu mimořádných koncertů klasické hudby, ať už v podání hostů, lektorů nebo samotných studentů. „Náš hudební program v prostorách Arcibiskupského zámku, ale i besedy, přednášky a studentské koncerty v Kině Nadsklepí připravily posluchačům unikátní hudební zážitky. Některé koncerty byly zcela vyprodány.“ konstatovala Jana Kubáčová. 

7. ročník Academy Kroměříž (dříve Letní hudební akademie v Kroměříži) poskytl příležitost rozvíjet se mladým talentovaným hudebníkům ze sedmi zemí světa pod pedagogickým vedením světových hudebních špiček jako je violoncellistka Michaela Fukačová, klavírista Ivo Kahánek, houslisté Fedor Rudin a Dalibor Karvay, sopranistka Kateřina Kněžíková a barytonista Adam Plachetka. Výuku hry na violu a komorní hru vedl Pavel Nikl, klavírní spolupráci Zdeněk Klauda a hudební projekty David Mareček.

Partnery projektu jsou Město Kroměříž, Ministerstvo kultury ČR, Zlínský kraj a další.  Poděkování patří také Základní umělecké škole Kroměříž, Konzervatoři P. J. Vejvanovského Kroměříž, Arcibiskupskému zámku a zahradám v Kroměříži, Nadaci Stadler – Trier, Nadaci Život umělce a dalším partnerům, kteří svým úsilím podporují rozvoj mladých talentů.

8. ročník mezinárodní Academy Kroměříž se uskuteční v termínu 14. – 21. srpna 2025.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments