Klášterní hudební slavnosti chystají komorní i velkolepé produkce

Festival Klášterní hudební slavnosti, který se již od června odehrává na Šumpersku a Jesenicku, vytrvale pokračuje a na září chystá komorní, ale i velkolepé produkce.
Chrám Zvěstování Panny Marie, Šternberk (zdroj Klášterní hudební slavnosti)
Chrám Zvěstování Panny Marie, Šternberk (zdroj Klášterní hudební slavnosti)

Na neděli 8. září přichystal festival Klášterní hudební slavnosti do Rapotína Poctu českým kantorům. Erudovaný vokální soubor Linha Singers představí tvorbu J. A. Bendy, A. Rejchy, T. Kolovrátka a dalších zástupců kantorské tvorby 18. století.

Netradičním místem pro koncertování se ve středu 18. září stanou prostory pavilonu staré chirurgie v areálu Nemocnice Šumperk. Se sklenkou vína, která je v ceně vstupenky, si diváci vyslechnou šumperskou Cimbálku CLM.

Úchvatným představením v honosném chrámu ve Šternberku bude v pátek 20. září Stabat Mater A. Vivaldiho a G. B. Pergolesiho. Díla v autentické interpretaci zahraje soubor Musica Florea pod vedením Marka Štryncla, sborové party zazpívají Motýli Šumperk a sólisty budou mezzosopranistka Eliška Zajícová a kontratenorista Vojtěch Pelka. Úvod koncertu věnují pořadatelé letošnímu jubilantovi F. I. A. Tůmovi, kdy zazní jeho Partita d moll.

V pondělí 23. září si v Bruntále dají Bacha na Šporcla. Pavel Šporcl své virtuózní umění předvede ve skladbách J. S. Bacha, G. F. Händela, G. Masseneta i ve svých vlastních. Na varhany ho doprovodí Vojtěch Novák a přidá také mnohé sólové vstupy.

Festival pak vyvrcholí v pondělí 30. září v Šumperku, kde zazní Mou vlastí inspirované dílo české skladatelky Nikol Bókové Her country. Tvůrkyně osobně spolu s uměleckým patronem letošního ročníku Radkem Baborákem, Bellou Adamovou a Baborák Ensemble uzavře nejen 18. ročník festivalu, ale i cyklus koncertů věnovaný dílu Bedřicha Smetany. Festival se tak rozloučí naplněním letošního motta „Z českých luhů a hájů“.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments