Divadlo J. K. Tyla oslaví deset let Nového divadla

Divadlo J. K. Tyla připomene komponovaným galavečerem 10 let v Novém první kulaté výročí Nového divadla. Během večera zazní ukázky z nejlepších a nejoblíbenějších inscenací z desetiletého repertoáru, ale i improvizovaný skeč na téma nového divadla v podání Jaroslava Matějky a Michala Štěrby. V rolích moderátorů se postupně představí vedle ředitele DJKT Martina Otavy také šéfové jednotlivých uměleckých souborů – Apolena Veldová, Lumír Olšovský, Jiří Petrdlík a Jiří Pokorný. Koncert se koná v sobotu 21. září od 19:00 hodin na Nové scéně.
Divadlo J. K. Tyla Plzeň, Nové divadlo (zdroj Divadlo J. K. Tyla Plzeň)
Divadlo J. K. Tyla Plzeň, Nové divadlo (zdroj Divadlo J. K. Tyla Plzeň)

„Nové divadlo v Plzni bylo oficiálně otevřeno 2. září 2014, první diváky jsme zde ale přivítali o den dříve, kdy se odehrála předpremiéra Prodané nevěsty,“ připomíná Martin Otava a dodává, že u příležitosti výročního slavnostního koncertu si každý divák odnese stejně jako první návštěvníci před deseti lety pamětní vstupenku.

„Divadlo má v Plzni jedinečnou tradici, o čemž svědčí 160. sezóna stálého českého divadelnictví v našem městě i desáté výročí otevření Nového divadla, které si právě připomínáme. Divadelní příznivce i návštěvníky města upoutá zajímavý design budovy s nepřehlédnutelnou ojedinělou fasádou z litého betonu. A právem, neboť plzeňské Nové divadlo je jediná moderní divadelní budova doplněná současnými divadelními technologiemi, která byla postavena v České republice po roce 1989,“ dodává Eliška Bartáková, radní města Plzně pro oblast kultury a památkové péče.

Nové divadlo v Plzni, ve kterém se nachází dvě scény – Nová scéna pro 461 diváků a variabilní Malá scéna až pro 120 diváků, bylo postaveno jako hlavní investice projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015. „V roce 2018 jsme foyer Nové scény vybavili pohodlnějším sedacím nábytkem a novou oponou ve světlejším, příjemnějším tónu. Společně s Obytnou zónou Sylván, která budovu Nového divadla spravuje, jsme v hledišti Nové scény vylepšili osvětlení schodiště a pořídili elektroakustický dozvuk Ambiance renomované francouzské značky L-Acoustics. Jednalo se o vůbec první takto komplexní instalaci na světě,“ podotýká Martin Otava. V současnosti se řeší zastřešení atria a bezbariérový vstupu i do předních řad hlediště Nové scény.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments