Vltavská filharmonie: Praha připravuje stavební dokumentaci

Magistrát hlavního města Prahy začal připravovat dokumenty nutné pro získání stavebního povolení pro novou budovu Vltavské filharmonie u stanice metra C Vltavská. Bez podrobné architektonické studie nemůže město začít stavět. Praha již podala žádost o posouzení vlivu na životní prostředí (EIA). Novinářům to dnes řekli primátor Bohuslav Svoboda (ODS), jeho náměstci Petr Hlaváček (STAN) a Jiří Pospíšil (TOP 09) a vedoucí projektového týmu Vltavské filharmonie Martin Krupauer. Stavba, na jejíž dokumentaci nyní pracují architekti, by měla začít v roce 2027 a skončit o pět let později. Náklady by měly činit asi 12 miliard korun. Autory filharmonie jsou architekti dánského studia Bjarke Ingels Group (BIG).
Praha plánuje Dům tance nebo nové atrakce na Starém Městě Praha 28. března (ČTK) - Praha plánuje dát Praze 3 peníze na vybudování Domu tance v nevyužívaném areálu bývalých lázní na Žižkově. Magistrát již schvaluje první dotaci a je připraven poskytnout další peníze na doplacení toho, co městská část nepokryje evropskou dotací. V rozhovoru s ČTK to dnes řekl náměstek primátora Jiří Pospíšil (TOP 09). Dodal, že město chce v tomto volebním období také spustit dvě nové atrakce na Starém Městě, a to barokní expozici v nedávno opraveném Clam-Gallasově paláci a historické podzemí. Taneční centrum na Žižkově připravuje městská část na základě projektu organizace Tanec Praha. Podle informací, které zazněly na posledním jednání zastupitelů Prahy 3, má radnice kromě již projednávané dotace ve výši 26 milionů od města přislíbeno také 188 milionů korun z Národního plánu obnovy. Předpokládané celkové náklady na rekonstrukci jsou podle loňských informací 278 milionů korun. Město je podle Pospíšila připraveno radnici na přestavbu lázní přispět i v budoucnu. "Náš příslib je, že nenecháme ten projekt padnout," řekl. Dodal, že on osobně považuje záměr za velmi přínosný jak pro taneční komunitu, tak pro veřejnost, které bude moci využít například obnovené lázně. Magistrát podle náměstka chystá také nové atrakce na Starém Městě. Pod taktovkou Galerie hlavního města Prahy (GHMP) by měla v loni po rekonstrukci otevřeném Clam-Gallasově paláci na Mariánském náměstí vzniknout nové expozice barokní Prahy, záměr chce Pospíšil v blízké době předložit radním. Pražanům a návštěvníkům metropole by se v tomto volebním období mělo otevřít také románské podzemí skryté pod Starým Městem, a to na trase kolem Staroměstského náměstí. "Za nás by tak mohly vzniknout dvě velké atrakce v centru Prahy," zakončil Pospíšil.
Vltavská filharmonie (zdroj Vltavská filharmonie)

“Máme zpracovanou projektovou dokumentaci a máme vybrané místo. Dokončená je architektonická studie tak, abychom zažádali o územní rozhodnutí, a to už není cesty zpět. Dostali jsme se do fáze, kdy projekt přestává být snem,” řekl Svoboda.

Odborníci nyní pracují na vytvoření technické dokumentace, v příštím roce na podzim by město podle Krupauera mělo začít žádat o stavební povolení. V roce 2026 by pak mělo mít hotovou dokumentaci a mít stavební povolení, aby se v roce 2027 začalo stavět.

Při dokončení podrobné architektonické studie filharmonie nechalo město detailně propracovat jednotlivá provozní, konstrukční, funkční a technická řešení. Objem budovy se postupně zvětšil o 13 procent. Vliv na cenu stavby má ale i inflace a zdražení stavebních prací a materiálů. “Soutěžní návrh v dubnu 2022 předpokládal náklady na projekt ve výši 9,4 miliardy Kč. Odhad nákladů na realizaci budovy podle podrobné architektonické studie se v září 2024 pohybuje na úrovni 11,65 miliardy Kč. Dnes mluvíme o národním hudebním centru,” uvedl Krupauer.

Filharmonie je podle něj koncipována jako maximálně otevřená a její ambicí je přilákat nejen milovníky klasické hudby, ale také obyvatele a návštěvníky Prahy. Nabídne velkorysé veřejné prostory s parkovými úpravami a lavičkami k posezení, prostorné foyer s kavárnou a dvě střešní restaurace s krásnými výhledy na Prahu.

Budova bude sídlem dvou orchestrů, protože zde budou sídlit Česká filharmonie a Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK. Podle Krupauera zde budou mít hudebníci odpovídající prostory pro svou práci, ale také pro vzdělávací programy. Budou zde zkušebny a menší výukový sál, který budou moci využívat nejenom hudební školy.

Střecha je pojatá jako pokračování veřejného prostoru a náměstí, bude částečně ozeleněná a z větší části pobytová. Na její vrchol bude možné vystoupat buď atraktivními jezdícími schody, nebo po střešních ochozech.

Uvnitř bude pět plně funkčních sálů, včetně zkušebny orchestrů, kulturního hubu a dalších prostor, které bude možné přes den využívat. “Jsme schopni přivítat a pozvat asi 6500 osob, které si mohou dům užívat, aniž by se vzájemně rušili,” řekl Krupauer.

Hlavní sál bude pro 1800 posluchačů a už je technicky a akusticky navržený, a to i takové části jako druh dřeva obložení nebo větrání. Dřevo i rostliny na budově by měly být z Šumavy. Komorní sál bude kamenný, vše se podle odborníků vztahuje k historii Prahy. Multifunkční sál bude kovový, industriální a odkazuje k průmyslové minulosti Holešovic, řekl Krupauer. Projektanti již jsou domluveni také s hudebníky na nábytku a vybavení, které potřebují.

Magistrát usiluje o spolufinancování stavby státem a zvažuje také zapojení soukromých investorů. Výstavba nového kulturního centra má podle záměru vedení magistrátu nastartovat proměnu celé okolní lokality Bubny-Zátory, kde by měla vzniknout čtvrť až pro 25.000 lidí.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments