„Nevěřím v mýtus o spravedlivém sítu času,“ říká Václav Luks k chystané novodobé premiéře v podání Collegia 1704

Poprvé po více než 250 letech zazní 18. a 19. listopadu v sále Pražské křižovatky oratorium Johanna Adolfa Hasseho Svatá Helena, a to v podání Collegia 1704 a Collegia Vocale 1704 pod vedením Václava Lukse. Žádný jiný skladatel nebyl tak obdivován po celé Evropě jako ve své době J. A. Hasse – i to je důvod, proč by jeho dílo nemělo zůstat skryto ani současnému publiku.

Koncertní cyklus Collegia 1704 pokračuje v listopadu druhou dvojicí koncertů: novodobou premiérou oratoria Santa Elena al Calvario Johanna Adolfa Hasseho. Hasseho jméno se stalo synonymem triumfálního úspěchu italské opery 18. století, a je dějinným paradoxem, že navzdory takové popularitě během svého života se dnes Hasseho jméno jen pomalu vrací na výsluní.

„Nevěřím v mýtus o spravedlivém sítu času, které má oddělovat zrno od plev a ponechávat pro budoucí generace pouze to kvalitní. Dějiny jsou zapeklitým soukolím, ve kterém mohou být – kvůli změnám dobového vkusu, politických poměrů a společenské poptávky – rozemlety na prach celé kapitoly dějin umění,“ říká ke své motivaci objevování staro-nového Václav Luks. „Když jsem se seznámil s hudbou Hasseho oratoria Santa Elena al Calvario, byl jsem fascinován její dramatickou krásou a melodickou invencí. Je nepochopitelné, že na svoje znovuobjevení muselo toto dílo čekat více než 250 let,“ dodává Luks.

I tentokrát se posluchači mohou o Hasseho výjimečné osobnosti dozvědět více na Ouvertuře ke koncertu s Václavem Luksem. V roli Svaté Heleny bude účinkovat mezzosopranistka Anna Alàs i Jove, v dalších sólových partech pak vystoupí sopranistka Olga Jelínková, altistky Julia Böhme a Kamila Mazalová a tenorista Václav Čížek.

Více na www.collegium1704.com.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]