Nový Lang Lang? Je z Prahy, má dvanáct a dostal se mezi první desítku mladých talentovaných klavíristů celého světa

Dvanáctiletý český pianista Jan Čmejla prošel konkurzem a dostal se do pobytového setkání mladých talentovaných hráčů na klavír z celého světa. Pořadatelem letošního Allianz Junior Music Camp je mezinárodní hudební nadace mladého čínského pianisty Lang Langa, která sídlí v New Yorku.

Jan Čmejla (foto archiv)
Jan Čmejla (foto archiv)

Mladí pianisté stráví týden od 18. listopadu ve Vídni. Je pro ně připraven pestrý program, který zahrnuje každý den dvě hodiny výuky s některým z výborných klavíristů a také lekci s Lang Langem. Účastníci rovněž vystoupí na koncertu pro vídeňské publikum.

O šanci dostat se do pobytového tábora usilovalo tři sta dětí a z nich bylo v konkurzu vybráno deset nejúspěšnějších. Kemp, který zahrnuje kromě hudebního programu také prohlídku pamětihodností, má za sebou dva ročníky, které se konaly v Mnichově a Barceloně.

Jan Čmejla se narodil v roce 2003 a na klavír hraje od svých šesti let. Kromě toho se věnuje také skládání a ceny sbírá od roku 2010.

Jan Čmejla (foto YouTube)
Jan Čmejla (foto YT)

Loni se stal absolutním vítězem jednadvacátého ročníku mladých pianistů Amadeus, čímž získal možnost zahrát si s brněnskou Filharmonií. Jeho vystoupení se Symfonickým orchestrem hlavního města Prahy lze zhlédnout na YouTube.

Jan Čmejla je studentem Gymnázia a Hudební školy hlavního města Prahy a chodí do třídy Taťány Vejvodové.

Možná je to poněkud odvážné, ale připomeňme, že pětatřicetiletý Lang Lang začal hrát na klavír ve dvou letech. K hudbě ho údajně přivedla epizoda ze seriálu Tom a Jerry, v níž je použita jedna z Uherských rapsodií Ference Liszta. Na prvním recitálu Lang vystoupil, když mu bylo pět let, teď má za sebou koncerty s prestižními orchestry v Evropě, v USA i v Číně.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat