Zámku Valtice výrazně vzrostla návštěvnost, pomohlo tomu i barokní divadlo

Skokanem roku mezi státem vlastněnými památkami byl letos zámek Valtice na Břeclavsku. Na výstavy a expozice se tam přijelo podívat přes 125.000 návštěvníků, zatímco loni jich bylo 48.000. Podle kastelána Richarda Svobody to bylo souhrou více okolností, tou klíčovou bylo otevření repliky barokního divadla a oprava jízdárny.

Zámek Valtice (zdroj FB Zámku Valtice)
Zámek Valtice (zdroj FB Zámku Valtice)

Loni opravené barokní divadlo má od června nový pravidelný prohlídkový okruh. Lidé mohou vidět celou jevištní mašinerii a vyzkoušet si práci obsluhy divadla, například při výrobě hluků, jako je třeba déšť či hromy.

Podle Svobody ale větší návštěvnosti pomohly i sezonní výstavy. Jedna z nich se týkala korunovačních klenotů, druhá mučících nástrojů. Jen na výstavu korunovačních klenů a čínského umění přišlo 25.000 lidí. „Další zajímavostí byla výstava loutek, kterou jsme dělali s Moravským zemským muzeem,” uvedl Svoboda.

Valtický zámek má podle něj do budoucna velký potenciál, využita je zatím jen necelá polovina místností. Více lidí podle kastelána přišlo i na tradiční prohlídkový okruh, který už dříve býval brzy vyprodaný.

Podle Svobody návštěvnost v příštích letech opět poroste, ale už ne skokově. Kastelán předpovídá ročně zhruba deset procent lidí navíc. Na příští rok chystá výstavu o křižáckých výpravách.

Podle Svobody se v letošním roce sešlo více pozitivních trendů. Tím hlavním je fakt, že lidé, kteří tradičně do Lednicko-valtického areálu jezdí, mají nyní více příležitostí, kam zavítat. Blízká Lednice patří k nejnavštěvovanějším památkám České republiky už tradičně. Letos na zámek přijelo přes 400.000 lidí. Lednicko-valtický areál je od roku 1996 součástí světového a kulturního dědictví UNESCO.

Letošní sezona na státních hradech a zámcích byla zatím nejúspěšnější od vzniku České republiky. Do konce října stovku památek ve správě Národního památkového ústavu navštívilo 5,4 milionu lidí. S návštěvností rostou Národnímu památkovému ústavu také výnosy, od počátku roku do konce října činily téměř 500 milionů korun, což je desetiprocentní nárůst proti stejnému období loňského roku.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat