Desítky tenorových rolí, desítky let ve “zlaté kapličce”. Před 95 lety se narodil Jan Hlavsa

Tenorista Jan Hlavsa byl po tři desetiletí sólistou Opery pražského Národního divadla. Uznávaný operní pěvec a pedagog se narodil 10. prosince 1922 ve Vrbně nad Lesy na Lounsku.

 

Jan Hlavsa (zdroj archiv ND Praha)

Svou profesionální uměleckou dráhu Jan Hlavsa zahájil na počátku padesátých let v Ústí nad Labem, odkud přešel do Státního divadla Ostrava a následně do Státního divadla Brno. V Národním divadle poprvé vystoupil jako host v roce 1952 v roli Prince ve Dvořákově Rusalce a aktivně zde působil až do roku 1990. Sólistou Opery Národního divadla se stal v roce 1960 a vytvořil zde několik desítek rolí v dílech českého i světového repertoáru.

Jan Hlavsa byl znám především jako představitel lyrických rolí. Zpíval kupříkladu jako Lukáš ve Smetanově Hubičce, Jeník v Prodané nevěstě, Jiří ve Dvořákově Jakobínovi, Lenskij v Čajkovského Evženu Oněginovi, Alfréd Germont ve Verdiho La traviatě nebo Hoffmann v Offenbachových Hoffmannových povídkách.

Antonín Dvořák: Jakobín – Libuše Domanínská (Terinka), Jan Hlavsa (Jiří) – ND Praha 1961 (zdroj archiv ND Praha / foto Jaromír Svoboda

Interpretoval také charakterní role ­­­– Tichona Ivanyče Kabanova v Janáčkově Kátě Kabanové, dvojroli Rechtora a Komára v Příhodách lišky Bystroušky nebo Principála ve Smetanově Prodané nevěstě.

Jan Hlavsa často hostoval i v zahraničí. Od roku 1972 se věnoval také pedagogické činnosti na Pražské konzervatoři. Zemřel 2. března 2008 ve věku pětaosmdesáti let. Jeho podrobnější medailonek jsme přinesli zde.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat