Roman Janál jako Bohumil Hrabal: Přijal jsem něco velmi delikátního. Podívejte se na videoreportáž

Novinka Miloše Orsona Štědroně Don Hrabal měla tento týden premiéru na Nové scéně Národního divadla, v titulní roli s barytonistou Romanem Janálem, jemuž jeho part napsal skladatel přímo "na tělo".
M. O. Štědroň: Don Hrabal – foto ze zkoušky (zdroj archiv ND Praha / foto Pavel Štoll)

Opera vznikla na objednávku Národního divadla dvacet let po smrti spisovatele a v devíti obrazech provází důležitými okamžiky Hrabalova života. Zaznamenává jeho neúspěch ve škole a úspěchy u žen, práci u železnice i v dělnických profesích v Kladně, svatbu, nepřízeň režimu i části literární kritiky i okamžik, kdy ukončil svůj život skokem z nemocničního okna.

Skladatel Miloš Orson Štědroň napsal operu na vlastní libreto. Vycházel přitom nejen ze znalosti Hrabalova díla, ale také z dokumentárních materiálů a literárních studií. Osobnost Hrabala inspirovala Štědroně už podruhé: v inscenaci Krásné psací stroje, uváděné Divadlem Na zábradlí, se Hrabal objevuje jako jedna z hlavních postav. Velký rozhovor s Milošem Orsonem Štědroněm jsme tento týden přinesli zde.

Režisérka operní novinky Linda Keprtová doufá, že na představení přijdou i Hrabalovi čtenáři. “Opera rozkrývá důležité a klíčové vztahy, které formují většinu lidí. U Hrabala k tomu dodáváme ještě neutuchající žízeň nejenom po pivu, ale především po obyčejném lidství,” uvedla Keprtová před premiérou.

Jako tři osudové Hrabalovy ženy se představily Yukiko Kinjo (Múza spojující ve své postavě všechny Hrabalovy lásky), Jana Sýkorová (manželka Eliška přezdívaná Pipsi) a Lenka Šmídová (Matka). O hudební hudební nastudování se v čele Orchestru Národního divadla postaral dirigent Jan Chalupecký.

Podívejte se na videoreportáž, kterou pro náš portál natočila dokumentaristka Blažena Hončarivová.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat