Prezidenta budou volit na velvyslanectví v Dillí. Filharmonici ze Zlína odlétají na turné

Zlínská Filharmonie Bohuslava Martinů vyrazí v noci z úterý na středu na turné do Indie, které se uskuteční k sedmdesátému výročí založení československo-indických diplomatických vztahů. Orchestr v Indii hrál již před dvěma lety, podle ředitele Filharmonie Josefa Němého to pro jeho členy bylo velmi emotivní, pracovně i lidsky.

Indie (zdroj commons.wikimedia.org/Aotearoa)

Nyní na dvoutýdenní turné pojede šedesát lidí. Orchestr se opět velmi těší, je to zcela jiný svět, řekl dnes Josef Němý. Hráči ale podle něj ani v Indii nezapomenou na svou zemi, v pátek na velvyslanectví v Dillí odevzdají hlasy svým kandidátům na prezidenta.

„Máme to s velvyslanectvím už domluvené. Podle mých informací bude chtít volit čtyřicet až padesát hráčů,“ uvedl Němý.

Dillí, Indie (zdroj pixabay.com)

Orchestr vystoupí kromě indického hlavního města také v Bombaji, Kalkatě a městě Goa. „Co se týče programu, naší strategií je kombinace české hudby s hudbou světoznámou. Budeme hrát jeden z nejznámějších klavírních koncertů od Rachmaninova, k tomu bude Antonín Dvořák a Bedřich Smetana,“ uvedl ředitel, podle kterého bylo třeba před odletem zajistit spoustu věcí. Velké nástroje není možné převážet, musí se půjčit na místě, a například pro violoncella je nutné koupit speciální letenky. Hráči musí být očkovaní a proškolení i co se týče bezpečnosti či vhodného oblékání.

Filharmonie Bohuslava Martinů (zdroj filharmonie-zlin.cz)

Orchestr bude řídit indický dirigent Debašiš Čaudhrí, který žije v České republice řadu let a se zlínskou filharmonií spolupracuje od roku 2013. Vystoupí s ním také jeho manželka, klavíristka Jana Čaudhrí. Repertoár předvede orchestr před odjezdem ještě dnes ve Zlíně na koncertu nazvaném Barvy Indie.

Výtěžek turné podpoří indické neziskové organizace, indičtí studenti budou moci také navštívit zkoušky a koncerty zdarma. Publikum v Indii podle dirigenta Debašiše Čaudhrího stále roste. „Jsou města, kde je milovníků evropské hudby hodně, sál v Bombaji pro víc než tisíc lidí je vyprodaný, Kalkata je v podobné situaci, tato města jsou kulturně bohatá,“ uvedl dirigent, podle kterého také přibývá CD s evropskou hudbou. Řada posluchačů si podle něj ale neuvědomuje, že hudba, kterou poslouchá, je od českých autorů. Dirigent také ocenil možnost ukázat indickým studentům práci souboru. „Oni si každé možnosti dělat něco víc moc váží,“ uvedl Debašiš Čaudhrí.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat