Národní divadlo: Reakce na Operní panorama Heleny Havlíkové

Operní panorama Heleny Havlíkové (88) ze dne 18.9.2012 (najdete zdeVe výše zmíněném článku uveřejněném tento týden uvádí paní Havlíková několik pomýlených dojmů, které je třeba uvést na pravou míru:

Národní divadlo nehazarduje s českou kulturou, naopak. Vedení divadla se razantně postavilo proti náhlému odvolání ředitele Národní divadla Ondřeje Černého na začátku sezony, aniž by byl tento akt do této chvíle věrohodně vysvětlen. Dále se vedení ND postavilo proti rozhodnutí MKČR dosadit do pozice pověřeného ředitele ekonomického náměstka MKČR Martina Sankota, a to z důvodu jeho absolutní nekompetentnosti a možného střetu zájmů.

Není pravdou, že si „…současní šéfové a ředitelé Národního divadla za nastalé situace chtějí uhájit své posty.“ Vedení ND svou motivaci jednoznačně formulovalo v otevřených dopisech ministryni kultury a premiérovi, stejně jako v rozhovorech poskytovaných mediím. Pokud je mi známo, paní Havlíková s nikým z vedení Národního divadla o jeho motivacích nehovořila.

Požadavek na pověření Václava Peloucha, technicko-provozního ředitele ND, dočasným řízením Národního divadla, byl zcela legitimní. Tento postup je při obdobných situací běžnou praxí nejen ve sféře kultury. Ostatně – v nedávné minulosti byl po odvolání pana Dohnányiho z postu ředitele Státní opery Praha pověřen dočasným řízením člen managementu Radim Dolanský.

Co se týče tvrzení, že „manažeři Národního divadla nejprve činí zásadní rozhodnutí s dalekosáhlými a podle jejich názoru nezvratnými dopady a teprve pak provádějí „důkladné analýzy umělecké, finanční a tak dále…“ – zásadní rozhodnutí sloučit Národní divadlo a Státní operu Praha učinilo autoritativně MKČR, nikoli vedení ND. Vedení ND pak v mantinelech nastavených ze strany MKČR – na základě vlastních analýz – učinilo kroky, které skutečně znamenaly finanční úspory, ať už v provozní, nebo personální oblasti. Že byl s celou transformací spojen požadavek na dorovnání platů uměleckých zaměstnanců a na nové premiéry ve Státní opeře je jiná věc.

Vzhledem ke skutečnosti, jakým způsobem se MKČR ve vztahu k ND a celé transformaci chovalo, tj. v květnu celý proces zpochybnilo, když ústy ekonomického náměstka transformaci zastavilo a další postup nedefinovalo, považuje nyní vedení ND za nutné, aby MKČR jednoznačně sdělilo, zda v celém procesu pokračovat a s jakými cíli. Stejně tak považuje vedení ND za nutné, aby MKČR o této věci rozhodovalo na základě výstupů odborné komise, jejíž složení by mělo být zveřejněno a jež by byla připravena své doporučení obhájit.

(Autor je tiskovým mluvčím Národního divadla)

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
36 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments