Guarneri Trio vždy dokonalé

K přitažlivým akcentům Dnů Bohuslava Martinů 2018 patřil koncert Guarneri Tria. Pánové Čeněk Pavlík housle, Marek Jerie violoncello a Ivan Klánský klavír hrají spolu od roku 1986 a jejich dvaatřicetiletá působnost znamená skvostnou přehlídku vysokého umění. Název Guarneri Trio má v názvu exklusivitu nástrojů houslaře Guarneriho, na které hrají.
Guarneri trio (foto Petra Hajská)

Jejich hra sálá oduševnělou souhrou muzikantských individualit, respektem k umění, intenzívním porozuměním skladbě. Svým nadšeným muzicírováním připravili nevšední zážitek. Dlouhodobě mají v repertoáru Trio pro housle, violoncello a klavír z roku 1978 Luboše Fišera (1935-1999). Ta důvěrná znalost je na intenzitě interpretace znát. Představili nám monumentální, jednovětý kolos, v němž naléhavé bušení střídá jemná intimita a ve vzorci střídání postupují i jednotlivá sóla nástrojů a tria. V podání vyhraněných individualit Guarneri Tria znělo to monotematické dílo s mimořádně exponovanou dramatičností, drsnou a tesanou jak vzácný reliéf ideálně, s naléhavou intenzitou. Bergerettes Bohuslava Martinů je hravý, bukolický pětidílný cyklus. Bergerety – název používá slova, jež ve francouzské poezii vede k milostné tematice – napsal Bohuslav Martinů z kraje roku 1939. Guarneri Trio dokonale, v mistrném, brilantním a velmi svižném tempu zvýraznili neodolatelnou melodiku jako i typickou harmonii, která neomylně  určuje rukopis Martinů. A neplatí to jen pro pomalé zpěvné Andante, či zpěvně hravé finální Moderato. Ta zpěvnost s hravostí, vzácná pečeť Martinů, dávala velké potěšení posluchači a zcela evidentně neméně potěšení samotným hráčům. Guarneriovci hrají tak plně, že i v tichých pianech máte vjem mnohačlenného ansámblu. Tu nejvyšší interpretační kvalitu získalo též Klavírní trio d moll op. 49 Felixe Mendelssohna Bartholdyho. Dílo plné virtuozity i romantického citu, přednesené bez pathosu, zato s přirozeným zdůrazněním citové melodiky a tvůrčí disciplíny kompoziční formy. Přídavek? Dvořákova Humoreska.

Večer zahájilo slavnostní udělení Medaile Bohuslava Martinů dirigentu Petru Vronskému. Předali ji prof. Jiří Hlaváč, ředitel Nadace Bohuslava Martinů a PhDr. Stanislava Střelcová, předsedkyně Správní rady Nadace. A připomeňme, že na Francouzském večeru 12. prosince, na koncertu francouzského klarinetisty Philippa Berroda obdržel profesor Jaroslav Mihule Výroční cenu Bohuslava Martinů. Tato cena byla udělena zcela poprvé.

 

Guarneri Trio
Sál Martinů Lichtenštejnský palác, 14.12. 2018 

Luboš Fišer: Trio pro housle, violoncello a klavír

Bohuslav Martinů: Bergerettes pro housle, violoncello a klavír H 275
Poco allegro – Allegro noc brio – Andantino – Allegro- Moderato

Felix Mendelssohn-Bartholdy: Klavírní trio d moll op. 49
Molto allegro agitato- Andante con moto tranquillo- Scherzo. Leggiero e vivace- Finale. Allegro assai appassionato

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat