Den studentstva a rok 1989 připomene koncert v Rudolfinu

Den studentstva a listopadové události před 30 lety připomene dnes večer koncert České studentské filharmonie v Dvořákově síni pražského Rudolfina. V programu vystoupí s projevy i bývalý německý prezident Joachim Gauck a někdejší český premiér a předseda Senátu Petr Pithart. Zazní pak díla Sukova, Beethovenova, Dvořákova a Janáčkova. Na koncertu spolupracuje filharmonie s Ústavem pro studium totalitních režimů.
Rudolfinum (zdroj flickr.com-PJ)

Na programu zazní Meditace na staročeský chorál Sv. Václave Josefa Suka, třetí a čtvrtá věta z Beethovenovy Osudové, předehra Můj Domov Antonína Dvořáka a Sinfonietta Leoše Janáčka. První koncert ke Dni studentstva se v Rudolfinu konal 17. listopadu před deseti lety. Další se pak uskutečnily v roce 2014, 2015 a 2017. Publikum na nich slyšelo třeba pěvecké sbory či romskou hudbu.

Gauck se v Praze účastnil oslav výročí sametové revoluce i před pěti lety ještě jako německý prezident. Byl spolu s hlavami dalších států při odhalování pamětní desky na Albertově, kde tehdy stovky lidí vyzývaly prezidenta Miloše Zemana k odstoupení a vypískaly ho. Z davu protestujících vylétlo vajíčko, které Gaucka zasáhlo do spánku.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat