Týden s hudbou – Hudební svět online a před kamerou

V důsledku vyhlášení nových opatření proti šíření koronaviru jsou v celé zemi zrušeny veškeré kulturní akce s účastí veřejnosti. Přinášíme proto alespoň výčet některých událostí, které se krizi rozhodly čelit online formou. V příštím týdnu budeme mít možnost prostřednictvím internetu vyslechnou například koncerty v rámci festivalu MusicOlomouc, koncertní řady Slovenské filharmonie, sezóny skladatelského sdružení Konvergence a jiné. Ze zahraničí stojí na zmínku koncerty stále probíhajícího Beijing Music Festivalu.
Konvergence (zdroj FB)

Pondělí 19. října
Pondělní koncert skladatelského spolku Konvergence bude z důvodu nouzového stavu vysílán pouze online. Na koncertě zazní hudba Jevgenije Iršaie, Soni Vetché, Ondřeje Štochla, Tomáše Pálky a Pavla Zemka Nováka, jehož skladba Světlo svíce (verze 1) pro kytaru koncert otevře. Odkaz ke sledování koncertu bude nejpozděni v den koncertu k nalezení na webu sdružení. Začátek je plánován na 19:30 hodin.

Beijing Music Festival, který v Pekingu probíhá v období od 11. do 21. října připravil na pondělí 19. října koncert s dětskou tematikou. Programu nazvanému Classic for Kids BMF Children Festival Orchestra  věnoval letošnímu Beethovenskému výročí. Zazní na něm Romance pro housle a orchestr č. 2 F dur op. 50 a Symfonie č. 5 c moll op. 67. Koncert začíná ve 14:00 hodin středoevropského času (CET) a je vysílán prostřednictvím platformy Facebook.

Úterý 20. října
Olomoucký ansámbl soudobé hudby Lichtzwang vystoupí v úterý 20. října na koncertě v rámci letošního již dvanáctého ročníku mezinárodního festivalu soudobé huby MusicOlomouc. Koncert se uskuteční od 19:00 hodin v kapli Uměleckého centra Univerzity Palackého, avšak bez účasti publika. V souladu s restriktivními nařízeními, jimž veškerý kulturní život v zemi v současnosti podléhá, bude koncert živě streamován prostřednictvím YouTube. Odkaz je přístupný z webových stránek festivalu pod záložkou daného koncertu. Program koncertu nese název Květy na sněhu a zahrnuje dvě světové premiéry Pavla Zlámala a Marka Keprta.

Opera Nightingale je titul koncertu, který od půlnoci z úterý na středu streamuje z Pekingu Beijing Music Festival. Koncert přinese osm árií z oper všech období od baroka po impresionismus. Stream bude v daném čase dostupný z facebookového profilu festivalu.

Středa 21. října
Další ze streamovaných koncertů letošního ročníku festivalu MusicOlomouc bude věnován současné hudbě pro smyčcové kvarteto. V programu s jednoslovně výmluvným názvem Adieu vystoupí rakouský Ensemble LUX, provede díla Thomase Wallyho, Geralda Reshe, Beata Furrera a mimo jiné i světovou premiéru kompozice slovenského skladatele Mateje Slobody s názvem copy.paste_DEL. Koncert bude streamován na festivalovém webu od 20:00 hodin.

Závěrečný koncert 23. ročníků pekingeského Beijing Music Festivalu přinese ryze romantický program. Koncert připomene dvacáté výročí založení China Philharmonic Orchestra a proto nese podtitul “We were born in 2020”. Koncert zakončí skladba čínského skladatele Ye Zou An Homage to the Year of 2000. Diriguje Long Yu. Stream začíná o půnoci ze středy na čtvrtek.

Pekingská národní opera – Red Cliff

Čtvrtek 22. října
Newyorská Metropolitní opera zařadila do svých Nightly Met Opera Streams Rossiniho operu Popelka (La Cenerentola). Od 19:30 hodin místního času odvysílá instituce záznam představení z 27. října 1997, v němž zazářili Cecilia Bartoli, Ramón Vargas, Simone Alaimo a Allesandro Corbelli. Za dirigentským pultem stanul James Levine.

Pátek 23. října
Slovenská filharmonie zahájí svou sedmdesátou druhou sezónu online koncertem z Koncertní síně Slovenské filharmonie v Bratislavě. Na koncertě zazní pod taktovkou Daniela Raiskina Malá suita s passacagliou op. 3 Eugena Suchoně, Symfonie č. 41 C dur Josepha Haydna a Symfonie č. 1 c moll op. 68 Johannese Brahmse. Raiskin se na koncertě pčedstaví jako nový šéfdirigent orchestru. Koncert bude streamovaný od 19:00 hodin z internetových stránek filharmonie.

TV kanál Medici avizuje na pátek 23. října přenos slavnostního gala koncertu vítězů letošních Azrieli Music Prizes. Na koncertě zazní světové premiéry skladeb tří letošních laureátů, kteří uspěli ve třech soutěžních kategoriích – 2020 Azrieli Prize for Jewish Music, 2020 Azrieli Commissions for Jewish Music a 2020 Azrieli Commissions for Canadian Music. Koncert bude vysílán od druhé hodiny ranní středoevropského (CEST) času.

Slovenská filharmónia, D. Raiskin, L. Ballová, T. Juhas, S. Tolstov – Bratislava 2020 (foto Ján F. Lukáš)

Sobota 24. října
Rachel Podger a Brecon Baroque uvádějí od 19:00 hodin místního času (Wales) program s názvem The Goldberg Variations Reimagined. Na koncertě zazní ve své premiéře úprava Bachových Golbergovských variací pro housle a barokní ansámbl, jejíž autorem je Chad Kelly. Stream bude dostupný prostřednictvím webu festivalu Brecon Baroque Festival 2020 a je zpoplatněn.

Neděle 25. října
Slovenský komorní orchestr vystoupí od 16:00 hodin na koncertě v Koncertní síni Slovenské filharmonie. Orchestr, jež má v rámci sezóny filharmonie vlastní koncertní řadu tentokrát uvede Pesničky zo Zaolžia Romana Bergera, Malou suitu pro smyčcový orchestr op. 1 Carla Nielsena, Serenádu pro smyčcový orchestr e moll op. 20 Edwarda Elgara a Suitu pro smyčcový orchestr Leoše Janáčka. Soubor, jehož umělecký vedoucí je Ewald Danel, bude koncert streamovat online na webových stránkách Slovenské filharmonie od 16:00 hodin.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments