Edita Gruberová definitivně ukončila kariéru. Alžbětu v Košicích už neodehraje

Světoznámá operní diva a první dáma sopránové koloratury Edita Gruberová se rozhodla definitivně ukončit kariéru. Původně zamýšlenou rozlučku s divadelními prkny, kterou měla být premiéra opery Gaetana Donizettiho Roberto Devereux ve Státním divadle Košice, definitivně zmařila pandemie koronaviru. Státní divadlo Košice se snažilo najít náhradní termín za původně plánovaný konec listopadu, ale všeobecná nejistota v čase pandemie tomu zabránila.
Edita Gruberová (zdroj FB)

“Je nám velmi líto, že se paní Edita Gruberová nakonec kvůli koronaviru a cestovní náročnosti rozhodla ukončit kariéru bez plánované rozlučky v Košicích. Moc se na ni těšila. Bohužel svět je jiný a v současné situaci se rozhodla odvolat své poslední plánované vystoupení,” informoval ředitel opery ŠDKE Roland Khern Tóth.

Pro Státní divadlo Košice je nesmírnou ctí, že právě na jeho prknech chtěla operní diva ukončit svou kariéru. Začala ji před více než padesáti lety v Banské Bystrici a během pěti dekád její pěvecké umění obdivovali diváci v největších operních domech a koncertních sálech na celém světě. “To, čeho dosáhla a jak se zapsala do dějin světové opery, si zaslouží maximální respekt. Jsme rádi, že nám dala příležitost a je pro nás stále inspirací při tvarování inscenace Roberta Deveureux v našem divadle,” dodal Roland Khern-Tóth, který souboru opery a celému inscenační týmu připravované premiéry vyřídil pozdravy od Edity Gruberové. “Popřála nám mnoho úspěchů během zkoušek a vydařenou premiéru. My jí samozřejmě přejeme zejména pevné zdraví a vše nejlepší. Věříme, že nás navštíví jakmile to bude jen trochu možné. Možná i v rámci mistrovských kurzů, které chceme do budoucna v divadle připravit.”

V souvislosti s rozhodnutím Edity Gruberové Státní divadlo Košice informuje, že diváci, kteří měli zakoupené vstupenky na původní termíny první premiéry a první reprízy opery Roberta Devereux (27. listopadu a 1. prosince 2020) mohou požádat o vrácení vstupného písemně e-mailem s uvedením čísla účtu ve formátu IBAN do 27. listopadu 2020. K žádosti je třeba přiložit vstupenky v elektronické podobě.

Právě Edita Gruberová v postavě královny Alžběty opět s velkou slávou vrátila Roberta Devereux na světová operní jeviště. Státní divadlo Košice pokračuje zkouškami v přípravách premiéry Roberta Devereux v novém termínu, o kterém bude informovat během několika dní.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


5 1 vote
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments