Americká hvězda Joyce DiDonato vystoupí podruhé v Praze

Jen málokterá hvězda ve světě operní hudby se může chlubit tolika úspěchy, jako americká koloraturní mezzosopranistka Joyce DiDonato. Její pražský debut v roce 2013 s projektem dramat barokních královen vyvolal nadšení a skvělé kritické ohlasy. Po osmi letech se nyní DiDonato vrací do Prahy a 13. června 2021 na recitálu s americkým klavíristou Craigem Terrym představí své společné album Songplay, které získalo cenu Grammy 2020 za nejlepší klasické sólové vokální album.
Joyce DiDonato (foto Simon Pauly)
Joyce DiDonato (foto Simon Pauly)

Joyce DiDonato není jen držitelka několika cen Grammy a nedostižná Agrippina, Adalgisa, Rossina či Marie Stuartovna – svůj čas také s nadšením propůjčuje bojům za občanská práva. “Vím, že hudba dokáže zachránit život, uzdravit hluboké rány, spojovat lidi a přinést opravdovou naději v nejtemnější hodině. Proto jsem aktivistka”, říká o sobě pěvkyně. Jako bojovnice za ženská práva nahrála v loňském roce Schubertovu Zimní cestu, která bývá doménou jejích mužských kolegů. Nicméně tento aktivismus se neprojevuje pouhým zpěvem – je často zvána jako lektorka na různé mezinárodní konference, vystupuje ve věznicích, kde se angažuje na resocializaci vězňů, dále je aktivní podporovatelkou projektu Lullaby (Ukolébavka), který iniciuje Carnegie Hall. Tento projekt spojuje těhotné ženy a čerstvé matky a otce s profesionálními umělci, kteří skládají a interpretují osobní ukolébavky.

Projektem El Sistema Greece podporuje děti uprchlíků v Řecku. Je světovou ambasadorkou hnutí World Voice, který zdokonaluje dětskou hudební výuku v zemích po celém světě. Rovněž školí učitele, aby integrovali písničky do učiva, což má za následek širokou škálu výhod – zlepšuje se muzikálnost dítěte, ale také jeho povědomí o jiných kulturách tím, že se učí písním z jiných zemí. Joyce DiDonato je také oddaná výuce mladých pěvců. Je považována za geniální tutorku, jež své mistrovské kurzy vyučovala doslova po celém světě. Ty jsou navíc velmi populární na platformách jako jsou YouTube nebo Medici.tv.

Joyce DiDonato se nyní vrací 13. června 2021 opět do Prahy a opět do Rudolfina. Tentokrát přijíždí se respektovaným americkým klavíristou Craigem Terrym, aby představili své společné album Songplay. “Joyce Vás pozdraví laškovným mrknutím oka a písní v srdci” – slibuje nápis na obalu tohoto CD.  Album, které je již dostupné mimo jiné na Spotify, překvapí svou diverzitou a velkou škálou emocí. Světoví hudebníci z různých světů opery, jazzu a tanga v čistém potěšení z improvizace a experimentování společně vytvářejí svůj vlastní hudební jazyk, jenž překvapí posluchače transformovanými nadčasovými melodiemi a univerzálními příběhy převyprávěnými po staletí; písně v angličtině, v italštině a – přirozeně – v univerzálním jazyce hudby. Koncert Joyce DiDonato tak slibuje silné kulturní zadostiučinění po roce koronavirového půstu.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments