Musica Florea uvede v novodobé premiéře Vivaldiho operu Il Farnace

Orchestr Musica Florea se v červenci vrací na divadelní scénu. Pod širým nebem, na prknech unikátního přenosného barokního divadla Florea Theatrum uvede 17. července 2021 v české novodobé premiéře operu Antonia Vivaldiho Il Farnace.
A. Vivaldi: Il Farnace - Musica Florea 2021 (foto Musica Florea)
A. Vivaldi: Il Farnace – Musica Florea 2021 (foto Musica Florea)

Italský hudební skladatel Antonio Vivaldi je autorem více než 40 oper, z nichž je Il Farnace jednou z nejpopulárnějších. Poprvé zazněla v roce 1727 v Teatro Sant’Angelo v italských Benátkách, následně byla uvedena v Praze (1730), Pavii (1731), Mantově (1732) a Madridu (1739).

„Vivaldiho opera byla v první třetině 18. století uvedena na mnoha evropských scénách, z těchto inscenací se nám dochovalo pět různých verzí libreta. Stejně tak máme více verzí partitury, bohužel však ani jednu k benátské premiéře. V naší inscenaci vycházíme z partitur, které byly vytvořeny pro uvedení Il Farnace v Pavii a Ferraře,“ uvádí dirigent orchestru Marek Štryncl.

Hlavním hrdinou díla je pontský král Farnace, jenž byl poražen římským vojevůdcem Pompeem. Potupa z porážky je tak veliká, že se rozhodne dobrovolně odejít ze života i se svou manželkou Tamiri a malým synem. S Pompeem zatím spřádá plány Tamiriina matka Berenice, jež svého zetě z duše nenávidí. O Farnaceho život naopak bojuje jeho sestra Selinda, která sama řeší dva nápadníky, kteří k ní zahořeli láskou. Přes veškeré překážky, intriky a útrapy však příběh nakonec dopadá šťastně.

„Baroko jako období bylo fascinováno velikými emocemi, dramatem, až patosem. To vše se odráží jak v příběhu Vivaldiho opery, tak v samotné hudbě, která je mimořádně výrazová,“ doplňuje Štryncl. 

V Čechách byla Vivaldiho opera Il Farnace poprvé uvedena v pražském Šporkově divadle roku 1730, necelé tři roky po italské premiéře a setkala se zde s nevídaným úspěchem.

Novodobého uvedení se ujala na pozici režisérky a choreografky Andrea Miltnerová, hudební nastudování dle dramaturgie Eduarda Garcíi Salase zajistil Marek Štryncl. Scénografii připravili Václav KrajcJiřím Bláhou, kostýmy Christopher Vinz. Poprvé bude nová inscenace uvedena na Letní scéně HAMU na Malostranském náměstí 17. července 2021 od 21.00 hod. V hlavních rolích se představí mimo jiné Zoltán Megyesi, Marta Infante, Michaela Šrůmová nebo Sylva Čmugrová.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments