Mezinárodní hudební festival Český Krumlov byl zakončen potleskem ve stoje

Třicátý ročník tradičního Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov je minulostí. O posledním festivalovém víkendu vystoupil v pátek 17. září v Zámecké jízdárně světoznámý basbarytonista Adam Plachetka. V sobotu 18. září festival zakončila španělská houslistka Leticia Moreno Dvořákovým Houslovým koncertem a-moll, Op. 53. V druhé půli zazněla ikonická Symfonie č. 9, e-moll z Nového světa neboli Novosvětská. Obě díla Antonína Dvořáka byla v podání Severočeské filharmonie Teplice pod taktovkou Petra Vronského. Jubilejní ročník začal již 31. července a do 18. září navštívilo koncerty a další doprovodné akce přes 16 000 návštěvníků.
Leticia Moreno, Mezinárodní hudební festival Český Krumlov (zdroj MHF Český Krumlov)
Leticia Moreno, Mezinárodní hudební festival Český Krumlov (zdroj MHF Český Krumlov)

„V rámci nestandardní doby, ve které se právě nacházíme, považuji festival za velmi úspěšný. Dovolím si neskromně říct, že splnil naše očekávání a 30. ročník jsme oslavili tak, jak se sluší. Koncerty končily ovacemi ve stoje, a to je ta největší odměna nejen pro umělce, ale i pro pořadatele,“ říká prezident festivalu Jaromír Boháč.

Závěrečný koncert byl věnován Antonínu Dvořákovi, který by se letos dožil 180 let. Hlavní hvězdou večera byla španělská houslistka Leticia Moreno, jejíž výkon publikum ocenilo potleskem ve stoje. „Pokud bych měla dojem z koncertu shrnout do jednoho slova, byla by to radost. Jsem šťastná, že jsem mohla spolu s festivalem oslavit Dvořákovo výročí. Byl to fantastický skladatel a jsem přesvědčená, že kdyby s námi sobotní večer absolvoval a viděl nadšené publikum, byl by poctěn,“ říká houslistka Leticia Moreno.

Atmosféru si pochvaloval i basbarytonista Adam Plachetka, který byl na českokrumlovském festivalu již podruhé. „Před vyprodaným hledištěm se zpívá krásně a ovace ve stoje umělce vždycky potěší. Festival letos slaví 30 let, proto bych mu popřál, ať dál vzkvétá, ať se mu daří a ať na něj dál rádi jezdí diváci i umělci.“

Mezinárodní hudební festival také již několik let spolupracuje se Základní uměleckou školou Jaroslava Ježka. Každoročně festival škole daruje výtěžek z prodeje festivalových programů. Letos se vybralo 21 360,- korun. „Vyučovat v hudbě nevidomé děti je velmi tvrdá práce. Proto oceňujeme, najde-li se silný partner, který nám podá pomocnou ruku,“ uvedl Miroslav Tengler, ředitel ZUŠ Jaroslava Ježka v Praze.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments