Album týdne Normana Lebrechta: Brahms – Tři sonáty; Origines & departs

Ve své nejnovější recenzi Norman Lebrecht hodnotí dvě alba hudby pro klarinet a klavír: „Brahms – Three Sonatas“ Michaela Collinse a Stephena Hougha, a „Origines & départs“ Maximiliana Martína a Scotta Mitchella.
Maximiliano Martín (zdroj Delphian Records)
Maximiliano Martín (zdroj Delphian Records)

Leden je ideální čas na skoncování s alkoholem, nástup na novou dietu, návrat do kanceláří a poslech dlouhých hodin klarinetové hudby. Tedy, alespoň tak soudím při pohledu na sociální média a hromadu CD, které mi přišly od začátku nového roku.

Přebal prvního recenzovaného alba slibuje tři klarinetové sonáty od Brahmse. Tři? Donedávna existovaly jen dvě, ale Michael Collins se rozhodl upravit upravit houslovou sonátu z roku 1886 pro klarinet – asi nikoho nepřekvapí, že to moc dobře nedopadlo. Collins je skvělý hráč s vytříbeným uchem dirigenta a doprovázející klavírista Stephen Hough má skladatelský cit. Ale při poslechu je zřejmé, že Brahms dílo složil pro housle, a navíc pár led předtím, než se zamiloval do zvuku klarinetu Richarda Mühlfelda. V této verzi zní Collins až příliš líbezně a jemně.

Dvojici klarinetových sonát z roku 1894 (Op. 120/1 a 120/2) hrají Collins a Hough dobře. Dobře, ale nikoho to neohromí. Nikdy jsem nepřišel na to proč tomu tak je, ale tyto dva kusy ze sklonku Brahmsova života zní téměř vždy lépe v podání mladých umělců než zkušených veteránů.

Album Origines & departs Maximiliana Martína je zcela jiná záležitost. Tento španělský klarinetista ze Skotského komorního orchestru (doprovázen klavíristou Scottem Mitchellem) do svého provedení pozdních sonát Camille Saint-Saense a Francise Poulenca vnesl špetku ravelovského iberismu.

Martín si zjevně vychutnává každou notu, kterou hraje. Dokonce i dílo životem unaveného Arthura Honegger působí v jeho podání jako svěží lednový vánek. Třešničkou na dortu je elegický valčík od jistého Eddieho McGirea, který vás vezme na odpolední procházku strohou skotskou krajinou. Tohle album si nenechte ujít.

Ukázka:

Brahms – Three Sonatas
Michael Collins – klarinet
Stephen Hough – klavír

Label: BIS Records
Datum vydání: Prosince 2021
Hodnocení Normana Lebrechta: **/*****

Origines & départs: French music for clarinet and piano
Maximiliano Martín – klarinet
Scott Mitchell – klavír

Label: Delphian
Datum vydání: 25. února 2021
Hodnocení Normana Lebrechta: ****/*****

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments