Hudebním ředitelem Opery Národního divadla bude Robert Jindra

Od počátku další sezony 2022/2023 bude novým hudebním ředitelem Opery Národního divadla dirigent Robert Jindra. Nahradí nynějšího hudebního ředitele Opery ND Jaroslava Kyzlinka.
Robert Jindra (foto Petr Hrubeš)
Robert Jindra (foto Petr Hrubeš)

“Je mi velkou ctí a radostí, že mohu do týmu vedení opery přivítat pana Roberta Jindru. Se svými rozsáhlými znalostmi a hlubokou láskou k Národnímu divadlu ve spojení s bohatými zkušenostmi ze zahraničí jako by byl pro tuto práci předurčen. Již nyní se podílí na přípravě plánů do budoucna a se svojí nakažlivou dobrou náladou a pracovním nasazením je pro nás všechny velkou inspirací,” uvedl umělecký ředitel Opery Per Boye Hansen.

Jindra už ve funkci hudebního ředitele Opery ND od roku 2013 působil. Kvůli neshodám s tehdejším uměleckým ředitelem Opery ND Petrem Kofroněm z tohoto postu v následujícím roce odstoupil.

Čtyřiačtyřicetiletý Jindra absolvoval Pražskou konzervatoř v oborech klasický zpěv a dirigování. V Národním divadle v Praze, kde dosud nastudoval například operu Così fan tutte Wolfganga Amadea Mozarta, Dvě vdovy Bedřicha Smetany nebo Příhody lišky Bystroušky a Z mrtvého domu Leoše Janáčka, působí od roku 2001. Dále zde dirigoval řadu dalších děl českého i světového operního repertoáru.

Od února 2010 do listopadu 2014 byl hudebním ředitelem opery Národního divadla moravskoslezského v Ostravě, dirigoval v Norské opeře v Oslu, ve Slovenském národním divadle v Bratislavě nebo ve Státním divadle Košice. Pravidelně vystupuje na významných festivalech jako je Pražské jaro, Smetanova Litomyšl či Festival Leoše Janáčka. Spolupracoval s řadou orchestrů. Letos obsadí také pozici hlavního hostujícího dirigenta Symfonického orchestru Českého rozhlasu.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


1.8 4 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments