Slovenská filharmonie uvede tři koncerty zaměřené na filmovou hudbu

Koncerty zaměřené na filmovou hudbu uvede Slovenská filharmonie 21., 22. a 23. dubna 2022. Dirigovat bude Rastislav Štúr, všechny koncerty budou začínat vždy v 19:00 hodin.
Jarolím Emmanuel Ružička (zdroj Jarolím Emmanuel Ružička, foto Viera Fejo)
Jarolím Emmanuel Ružička (zdroj Jarolím Emmanuel Ružička, foto Viera Fejo)

Filmová hudba je jedním z nejvyhledávanějších a nejoblíbenějších hudebních žánrů. Slovenská filharmonie v této sezóně uvede známé filmové melodie několika skladatelů – Piráty z Karibiku Hanse Zimmera, Sedm statečných Elmera Bernsteina, Sever proti jihu Billa Contiho či Robina Hooda Michaela Kamena. Ve druhé polovině koncertu nazvaného Pocta Johnu Williamsovi si připomene 90. narozeniny amerického skladatele filmové a vážné hudby, které oslavil letos v únoru.  Výběr z jeho melodií k filmům Harry Potter, Čarodějky z Eastwicku, Indiana Jones, dojemná melodie ze Schindlerova seznamu (jejíž houslové téma zazní v podání koncertního mistra Jarolíma Emmanuela Ružičky), nebo hlavní téma z Hvězdných válek – nejikoničtější filmové skladby všech dob – to vše slibuje nezapomenutelnou atmosféru a zážitek pro všechny návštěvníky koncertu.

Také v 73. sezóně zazní filmové melodie v orchestraci Rastislava Štúra. „Poprvé jsme takový program s filharmonií uvedli v roce 2010 v Historické budově Slovenského národního divadla – Holstovy Planety a Suitu ze Star Wars Johna Williamse, kterému věnujeme druhou část letošních koncertů. Je jednou z nejoceňovanějších osobností tohoto žánru a stále diriguje. Můj bratr je velkým fanouškem žijící legendy a poslal mu knihu o Bratislavě. Byl to jeho nápad uvést takový program a já jsem se nechal přemluvit,“ říká Rastislav Štúr.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


5 1 vote
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments