Filharmonie Brno získala nominaci na prestižní cenu ICMA

International Classical Music Awards, jedna z nejprestižnějších mezinárodních soutěží, včera zveřejnila nominace nejlepších nahrávek pro rok 2023. Filharmonie Brno figuruje v top výběru kategorie soudobá hudba. Nominaci získala za album, které vydala v lednu spolu s Orange Music Mountains. Ve světové premiéře obsahuje nahrávku Symfonie č. 12 „Lodger“ Philipa Glasse.
CD – Philip Glass: Symfonie č. 12 „Lodger“ (zdroj Filharmonie Brno)
CD – Philip Glass: Symfonie č. 12 „Lodger“ (zdroj Filharmonie Brno)

Pod vedením šéfdirigenta Dennise Russella Daviese nahrávce dominuje několikanásobná držitelka Grammy, beninská pěvkyně Angélique Kidjo, doplňuje ji i jeden z nejuznávanějších současných varhaníků Christian Schmitt. „Mám z toho opravdu obrovskou radost, pamatuju si, jak jsem kdysi s Philipem začal probírat myšlenku, že by mohl zkomponovat symfonii. Měl za sebou úspěšné opery, pár orchestrálních skladeb a já jsem toužil dostat jeho hudbu do koncertních sálů a hrát ji se symfonickým orchestrem,“ uvedl Davies, kterého s Phillipem Glassem pojí mnohaleté přátelství.

Využil jej i při nahrávce Dvanácté symfonie, která měla světovou premiéru v roce 2019. Díky Daviesovi prošla partitura mnoha revizemi a drobnými úpravami textu. Dennis Russell Davies s Angélique intenzivně spolupracoval, včetně evropské premiéry. „Angélique a Dennis během četných společných představení dostali dílo skutečně do formy, protože prošlo četnými revizemi na cestě ke své konečné podobě. Jsem vděčný za jejich pokračující oddanost tímto způsobem. Christian přinesl své známé zkušenosti do prominentního varhanního partu a Filharmonie Brno pod Dennisovým vedením zní skvěle,“ uvedl Glass.

Glassovu Symfonii č. 12 uvedla s Kidjo a Schmittem v české premiéře Filharmonie Brno na Pražském jaru, zopakovala ji na zahájení Moravského podzimu. „V lednu příštího roku ji vezeme do Lipska a pak hlavně do Carnegie Hall. Zahájíme s ní naše velké americké turné, kdy 8. února zazní v newyorské premiéře za osobní účasti autora,“ upozornila ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments