Památník Antonína Dvořáka zahajuje sezonu novou výstavou

Památník Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbramě vstoupí do nové sezony výstavou Antonín Dvořák Superstar, která zachycuje hvězdnou slávu skladatele a jeho díla v Česku i ve světě. Mapuje nejen historii, ale i vliv Dvořákovy tvorby na dnešní populární hudbu a kulturu.
Památník Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbramě (zdroj Památník Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbramě)
Památník Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbramě (zdroj Památník Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbramě)

Expozice od 20. dubna do 8. října 2023 představí unikátní kolekce poštovních známek s portrétem skladatele, filmové a hudební ukázky inspirované Dvořákovou hudbou, dobové snímky a další zajímavosti.

Podle ředitele památníku Vojtěcha Poláčka je cílem ukázat, že Dvořák je díky svému dílu stále živým autorem a jeho hudba dodnes inspiruje. Jako doprovod ji využívali čeští filmaři, třeba Miloš Forman a Jan Svěrák, a sahají po ní i mnozí zahraniční autoři. “Bez nadsázky lze říci, že každý rok vznikne několik filmů, které Dvořákova díla používají. A někteří skladatelé filmové hudby se jimi nechávají inspirovat při psaní vlastních děl. Nejznámějším příkladem je John Williams a jeho soundtrack pro Hvězdné války. A například Novosvětská – její první věta Adagio, Allegro Molto – dala vzniknout i jinému velkému hitu – Initials BB Serge Gainsbourga,” řekl Poláček.

Kromě dokumentů a fotografií památník nabídne hudební a filmové ukázky. Zvláštní výstavní linka bude věnována pěti nejvlivnějším Dvořákovým skladbám a ohlasům na ně. Návštěvníci se tak podrobněji seznámí s Rusalkou, Novosvětskou, Slovanskými tanci, Humoreskou a Stabat Mater.

Česko-kanadský umělec David Strauzz, známý zejména jako tvůrce streetartových děl, vytváří speciálně pro výstavu Dvořákem inspirovaný obraz. Díky spolupráci s Poštovním muzeem památník vystaví kompletní řadu českých a československých známek s Dvořákovým portrétem, které vznikaly od 30. let minulého století do současnosti, a přidá i některé zahraniční známky.

„Získali jsme zápůjčky z veřejných i soukromých sbírek. Důležitým partnerem je tak pro nás České muzeum hudby. To nám zapůjčí například dekret o udělení Čestného odznaku pro vědu a umění, který Dvořák získal od císaře Františka Josefa,” uvedl Poláček.

S Galerií Středočeského kraje jedná Památník o vystavení kresby malířky Jitky Válové, k jejímuž vytvoření dala podnět Dvořákova Novosvětská. Na výstavě by se měla objevit také reprodukce Dvořákova portrétu od Alfonse Muchy, který má v držení Nadační fond Richarda Fuxy. Kromě toho budou moci návštěvníci ochutnat i speciální “dvořákovský med,” který nasbíraly včely v parku v okolí památníku.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


5 1 vote
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments