Týden s hudbou. Koncerty, festivaly, kino, TV

Na začátku května je tu Týden s hudbou, kde naleznete přehled toho nejzajímavějšího, co se děje ve vašem okolí doplněné o přenosy v televizi a zahraniční streamy.
Témata:Aleš Briscein Andrei Serban Antonio Pappano Beseda Brněnská Cecilia Bartoli Česká filharmonie Český filharmonický sbor Brno Claus Peter Flor ČT art Czech Ensemble Baroque Quintet Daan Vandewalle Daniel Barenboim Daniel Matejča David Pěruška Dennis Russell Davies Dětský sbor Brno Divadlo F. X. Šaldy Liberec Filharmonie Brno Gabriela Beňačková Gianluca Capuano Hana Veselá Hinata Yakabe Horňácká muzika Petra Mičky Hudební festival Antonína Dvořáka Příbram Igor Ardašev Jakub Ošmera Ján Fic Janáčkova akademie múzických umění Brno Janáčkova filharmonie Ostrava Janáčkovo kvarteto Josef Kovačič Junichi Hirogama Kaoruko Igarashi Karlovarský symfonický orchestr Košická hudobná jar La Maitrise de la Ressurection Ladislav Horák Láska opravdivá Brno Lenka Šťastná Leoš Svárovský Les Musiciens du Prince – Monaco Maki Namekawa Marek Eben Marek Madej Marek Štryncl Mariusz Kwiecień Maroš Potokár Martin Šulc Moravská filharmonie Olomouc Musica Florea Nachtigall Artists Neoklasik orchestr Nodoka Okisawa Orchestre de Paris Pavla Vykopalová Pečman Peter Dvorský Petr Altrichter Petr Nouzovský Petr Štěpánek PhilHarmonia Octet Prague Pražské jaro Richard Novák Robert Israel Royal Opera House Covent Garden Sarah Traubel Sebastian Bru Severočeská filharmonie Teplice Slávka Zámečníková Štátna filharmónia Košice Symfonický orchester Slovenského rozhlasu Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK Tamara Morozová Tereza Mátlová Terezie Fialová Tomáš Černý Tomáš Köppl Tomáš Pindór Václav Dlask Vojtěch Podroužek Za poklady Broumovska
Mariusz Kwiecień (foto Mikolaj Mikolajczyk)
Mariusz Kwiecień (foto Mikolaj Mikolajczyk)

Praha

Masterclass polského barytonisty Mariusze Kwiecień se koná ve středu 3. května od 14:00 do 17:00 hodin v Sále Novoměstské radnice. Další kurzy se konají ve čtvrtek 4. a v pátek 5. května na Deylově konzervatoři. Kurzy zprostředkovala agentura Nachtigall Artists.

Česká filharmonie s dirigentem Petrem Altrichtrem ve středu 3. a ve čtvrtek 4. května od 19:30 hodin ve Dvořákově síni Rudolfina v rámci cyklu edukačních koncertů provede publikum výběrem částí cyklu symfonických básní Bedřicha Smetany Má vlast. Večerem provází Marek Eben.  

Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK s dirigentem Clausem Peterem Florem vystoupí ve středu 3. a ve čtvrtek. 4. května od 19:30 hodin ve Smetanově síni Rudolfina. Zazní předehra k opeře Tannhäuser a Wesendonck Lieder Richarda Wagnera (sólistka Sarah Traubel) a Symfonie č. 5 F dur, op. 76 Antonína Dvořáka.

Musica Florea s dirigentem Markem Štrynclem vystoupí ve středu 3. května v 19:30 hodin v Pálffyho paláci s díly Carla Tessariniho a Carla Zuccariho.

Ve čtvrtek 4. května od 19:00 hodin v Koncertním sále Pražské konzervatoře proběhne absolventský koncert akordeonisty Martina Šulce, pěvkyně Lenky Šťastné, skladatele Vojtěcha Podroužka a violoncellisty Davidy Pěrušky. Účinkuje Karlovarský symfonický orchestr.

Klavírní Trio České filharmonie připraví posluchačům ojedinělý zážitek v neobvykle intimním prostředí Winternitzovy vily, která byla postavena podle návrhu Adolfa Loose. Koncert proběhne 4. května od 19:00 hodin a posluchači si po poslechu Ludwiga van Beethovena, Vítězslava Nováka či Antonína Dvořáka budou moci projít pražský architektonický skvost.

David Pěruška (zdroj Nadace Karel Komárek Family Foundation)
David Pěruška (zdroj Nadace Karel Komárek Family Foundation)

V sobotu 6. května od 18:00 hodin bude zahájena letošní soutěž Pražského jara, letos v oboru viola a trombon v Sále Martinů na HAMU. První kolo proběhne v neděli 7. května tamtéž.

V neděli 7. května od 19:30 hodin ve Smetanově síni Obecního domu vystoupí Cecilia Bartoli a Les Musiciens du Prince z Monaca s dirigentem Gianlucou Capuanem. Na programu je tvorba pro Farinelliho a jeho současníky. Koncert pořádá agentura Nachtigall Artists.  

Brno

V pondělí 1. května od 19:00 hodin vystoupí v Besedním domě Beseda brněnská (sbormistr Petr Kolař), akademický smíšený sbor Pečman, mužský sbor Láska opravdivá (sbormistr Jan Špaček). Spoluúčinkují Igor Ardašev a sopranistka Pavla Vykopalová, Zazní díla Françoise Bazina, Bedřicha Smetany, Georga Friedricha Händela, Josefa Drahoráda, Franze Liszta a Leoše Janáčka.

Filharmonie Brno a Český filharmonický sbor Brno (sbormistr Petr Fiala) pod taktovkou Dennise Russella Daviese v Besedním domě ve čtvrtek 4. května od 19:00 hodin a v pátek 5. května od 20:15 hodin uvedou koncertně balet o 1 dějství Leoše Janáčka Rákos Rákoczy. Páteční koncert živě přenáší Česká televize na ČT Art. Jako sólisté se představí Tereza Hromádková, Marie Vrbová, Michal Kuča, Tomáš Chloupek, Václav Jeřábek. Spoluúčinkuje Horňácká muzika Petra Mičky.

V sobotu 6. května od 9:00 do 17:00 hodin proběhne v Besedním domě Konference Koncertní dům pro 19. a 21. století.

Janáčkovo kvarteto v sobotu 6. května v Besedním domě třikrát zahraje Smyčcový kvartet č. 2 Listy důvěrné Leoše Janáčka od 16:00, 17:00 a 18:00 hodin.  

V neděli 7. května od 10:00 do 12:00 hodin proběhne v Besedním domě dětská muzikologická konference.  

V neděli 7. května v Mozartově sále Domu Reduta od 17:00 hodin proběhne jarní koncert Dětského sboru Brno.

Olomouc

Marek Madeja (zdroj Marek Madeja)
Marek Madeja (zdroj Marek Madeja)

Moravská filharmonie Olomouc pod taktovkou Marka Madeje uvede v pátek 5. května od 17:00 hodin v Redutě pátý koncert ve spolupráci s JAMU. Zazní Pod hladinou pro cembalo a symfonický orchestr Kateřiny Szymeczkové (sólista Ján Fic), Koncert pro housle a orchestr č. 1 D dur, op. 19 Sergeje Prokofjeva (sólista Daniel Matejča) a Symfonie d moll Césara Francka.

Příbram

V Příbrami a okolí probíhá Hudební festival Antonína Dvořáka.

V pondělí 1. května od 19:00 hodin v Galerii Františka Drtikola zazpívá Aleš Briscein za doprovodu klavíru Tomáše Pindóra benefiční koncert pro vilu Rusalka. Jako host vystoupí sopranistka Hana Veselá. Zazní árie a písně Antonína Dvořáka a Bedřicha Smetany.

V úterý 2. května od 19:00 hodin v Basilice minor na Svaté hoře vystoupí violoncellista Petr Nouzovský a akordeonista Ladislav Horák. Zazní díla Antonína Dvořáka, Johanna Sebastiana Bacha, Astora Piazzolly, Williama Gomeze, Václava Trojana a Sofie Gubajduliny.

Ve středu 3. května od 9:00 a 10:30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka vystoupí operetní soubor Národního divadla Brno v představení pro dětské publikum s představením inspirovaným Mozartovou Kouzelnou flétnou Papageno hraje na kouzelnou flétnu.

Čtvrteční koncert 4. května od 19:00 hodin v Galerii Ludvíka Kuby v Březnici připomene 160. výročí narození tohoto folkloristy, spisovatele a malíře. NeoKlasik orchestr s uměleckým vedoucí Václavem Dlaskem a sólisty Tamarou Morozovou, Josefem Kovačičem a Jakubem Ošmerou představí lidovou hudbu slovanských národů. Již ve 14:00 hodin proběhne slavnostní zahájení sezóny v této galerii a od 15:00 hodin přednáška o díle Ludvíka Kuby.

V sobotu 6. května v 19:00 hodin v huti Barbora v Jincích vystoupí PhilHarmonia Octet Prague. Zazní díla Johanna Nepomuka Hummela, Antonína Dvořáka a Gustava Mahlera.

Tamara Morozova (foto Naďa Murmakova)
Tamara Morozova (foto Naďa Murmakova)

Ostatní regiony

Hudební festival Za poklady Broumovska uvádí v pondělí 1. května v Opatských sále kláštera Broumov od 18:00 hodin koncert klavíristky Terezie Fialové doplněný o recitaci Petra Štěpánka. Zazní Sonáta 1. X. 1905 a výběr z cyklů Po zarostlém chodníčku a V mlhách Leoše Janáčka.

Musica Florea s dirigentem Markem Štrynclem vystoupí ve čtvrtek 4. května v 19:00 hodin v evangelickém kostele v Nymburku s díly Carla Tessariniho a Carla Zuccariho.

Severočeská filharmonie Teplice s dirigentem Robertem Israelem vystoupí ve čtvrtek 4. května v 19:00 hodin v teplickém Domě kultury. Bude promítnuta klasická filmová groteska Frigo na mašině s hudbou Roberta Israela.

Liberecké Divadlo F. X. Šaldy v sobotu 6. května od 20:30 hodin zahájí open air představením oslavy 140 let od otevření divadla.

Češi v zahraničí

Ensemble Baroque Quintet vystoupí v pondělí 1. května v polském Mikołově. Zazní kantáta Johanna Sebastiana Bacha Jesu Meine Freude.

Janáčkova filharmonie je tento týden na turné v japonském ostrově Honšú v Kanazawě, Fukui a Chigasaki společně s dirigentem Leošem Svárovským.
Ve středu 3. května zazní Les preludes, Uherská rapsodie č. 2 a Koncert pro klavír a orchestr č. 1 Es dur (sólistka Kaoruko Igarashi) Franze Liszta. Na druhém koncertě poté Sinfonietta Leoše Janáčka a Háry János Zoltána Kodályho.
Ve čtvrtek 4. května zazní výběr z Prodané nevěsty Bedřicha Smetany se sólisty Terezou Mátlovou a Tomášem Černým.
V pátek 5. května bude odpoledne uveden se sólistou Sebastianem Bru pod taktovkou Junichiho Hirogamiho Koncert pro violoncello a orchestr h moll, op. 104 Antonína Dvořáka. Večerní koncert s Leošem Svárovským představí Vltavu Bedřicha Smetany a Symfonii č. 8 G dur, op. 88 Antonína Dvořáka.  
V sobotu 6. května se orchestr přesune do Fukui, kde s dirigentem Nodokou Okisawou zahrají Vltavu Bedřicha Smetany, Koncert pro klavír a orchestr a moll Roberta Schumanna (sólista Hinata Yakabe) a Symfonii č. 9 e moll, op. 95 Z Nového světa Antonína Dvořáka.  
Závěrečný koncert turné v neděli 7. května se uskuteční v Chigasaki. Zde s Leošem Svárovským zazní předehra k opeře Prodaná nevěsta a Vltava Bedřicha Smetany, Koncert pro klavír a orchestr č. 1 Es dur Franze Liszta (sólistka Kaoruko Igarashi) a Symfonie č. 8 G dur, op. 88 Antonína Dvořáka.

Tereza Mátlová (foto Tereza Mátlová)
Tereza Mátlová (foto Tereza Mátlová)

Slovensko

V úterý 2. května od 19:00 hodin v Malém sále SF vystoupí se svým recitálem belgický klavírista Daan Vandewalle. Zazní Monadologie XXXVI Chopin 12 etudes Bernharda Langa, Rubinstein v Berlíně Fryderica Rzewského proložené Ukolébavkou Des dur, op. 57 a 3 novými etudami, op. Posth. Fryderyca Chopina.

V rámci festivalu Košické hudební jaro vystoupí ve čtvrtek 4. května od 19:00 hodin v Domě umění klavíristka Maki Namekawa. Zazní Musica Ricercata Györgyho Ligetiho, Children’s Songs Chicka Corey a Piano Sonata Philipa Glasse.  

Symfonický orchestr Slovenského rozhlasu vystoupí v pátek 5. května v 19:00 hodin ve Velkém studiu Slovenského rozhlasu s dirigentem Tomášem Köpplem. Zazní Zur Dämmerstunde war´s Andreje Harmana, Koncert pro klavír a orchestr č. 17 G dur K 453 Wolfganga Amadea Mozarta a Symfonie č. 4 e moll, op. 98 Johannese Brahmse.

Slováci v zahraničí

Státní filharmonie Košice se ve čtvrtek 4. května představí v pařížském Salle Gaveau s dirigentem Marošem Potokárem. Spoluúčinkuje sopranistka Slávka Zámečníková. Zazní Spomienky, op. 25 Jána Cikkera, Uspávánky Vladimíra Godára a z díla Wolfganga Amadea Mozarta předehry k operám Figarova svatba K 492, La Clemenza di Tito K 621 a výběr árií.

Slávka Zámečníková (zdroj Slávka Zámečníková)
Slávka Zámečníková (zdroj Slávka Zámečníková)

Kino

Ještě tento týden sledujte v kinech po celé České republice přenos inscenace Giacoma Pucciniho Turandot z londýnské Covent Garden. Pod taktovkou Antonia Pappana a v režii Andreie Serbana zpívají v hlavních rolích Anna Pirozzi, Yonghoon Lee, Masabane Cecilia Rangwanasha, Vitalij Kowaljow.

Streamy a televizní přenosy

Na ČT Art si v pondělí 1. května od 20:15 hodin připomeneme televizní inscenaci opery Bedřicha Smetany Prodaná nevěsta z roku 1981. V hlavních rolích zpívají Gabriela Beňačková a Peter Dvorský, Richard Novák a další.

Te Deum Hectora Berlioze v nahrávce z pařížské Notre Dame s D. Rendallem, P. Moreauem, sborem La Maitrise de la Ressurection a Orchestre de Paris pod taktovkou Daniela Barenboima z roku 1981 si připomeneme v úterý 2. května od 21:10 hodin na ČT Art.

Ve čtvrtek 4. května od 20:15 hodin ČT Art zařadí uměleckou fikci Ve stínu Beethovena (2006) o okolnostech vzniku Symfonie č. 9 d moll Ludwiga van Beethovena.

Koncert Filharmonie Brno a Českého filharmonického sboru Brno (sbormistr Petr Fiala) pod taktovkou Dennise Russella Daviese v brněnském Besedním domě uslyšíte v pátek 5. května od 20:15 na ČT Art. Zazní balet o 1 dějství Leoše Janáčka Rákos Rákoczy. Jako sólisté se představí Tereza Hromádková, Marie Vrbová, Michal Kuča, Tomáš Chloupek, Václav Jeřábek. Spoluúčinkuje Horňácká muzika Petra Mičky.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments