Světové osobnosti promluví o československé meziválečné operní avantgardě

Ve dnech 9. a 10. října 2023 se uskuteční pod názvem New Paths in Opera 57. ročník Mezinárodního hudebněvědného kolokvia Brno. Jeho pořadateli jsou Filozofická fakulta Masarykovy univerzity (FFMU) společně s Operou Národního divadla a Státní operou prostřednictvím projektu Musica non grata. Světové osobnosti z řad muzikologů, dirigentů, operních režisérů, intendantů, dramaturgů a zástupců hudebních nakladatelství zde budou diskutovat o avantgardním hudebním divadle 1. poloviny 20. století s důrazem na „Entartete Musik“. Konference bude živě streamována na platformách Musica non grata a FFMU. Součástí projektu je zahajovací koncert sezony Brno Contemporary Orchestra.
Nové cesty opery (zdroj Musica non grata)
Nové cesty opery (zdroj Musica non grata)

Inspirací 57. ročníku Mezinárodního hudebněvědného kolokvia Brno (MHKB) se stala kniha New Paths in Opera (Nové cesty opery) z roku 2021, jež se tematicky váže k hudebním skladatelům československé meziválečné avantgardy: Erwinu Schulhoffovi, Bohuslavu Martinů, Aloisi Hábovi, Viktoru Ullmannovi a Emilu Františku Burianovi. „Toto období je spojeno s inovacemi. Opera se u nás tehdy poprvé výrazně odpoutala od ‚národní’ tradice a stala se kosmopolitní záležitostí,“ říká editorka, spoluautorka a zároveň dramaturgyně letošního ročníku kolokvia Helena Spurná. „Konference, na kterou jsme pozvali významné osobnosti, jež se touto tematikou intenzivně zabývají, rozvádí témata knihy, obohacuje je o nové muzikologické poznatky a otevírá debatu nad dalšími souvisejícími okruhy, včetně prováděcí praxe,“ dodává.

Program MHKB je rozdělen do dvou dnů. V pondělí 9. října 2023 přednesou své referáty významní světoví muzikologové z univerzit a vysokých hudebních škol z USA, Austrálie, Spojených arabských emirátů, Spolkové republiky Německo a České republiky. V úterý 10. října 2023 proběhne panelová diskuse, do které se vedle muzikologů zapojí rovněž dirigenti, operní režiséři, intendanti, dramaturgové a zástupci hudebních nakladatelství Schott Music a Boosey & Hawkes. „Table ronde“ se dotkne témat nejen muzikologických, ale jeho důležitým cílem je přispět k debatě o praktických otázkách provozování, inscenování a prezentace „zvrhlé hudby“ („Entartete Musik”), tedy tvorby skladatelů, kteří byli ve 30. a 40. letech minulého století pronásledováni nacistickým režimem.

Účast v debatě přislíbili mezi jinými Albrecht Dümling, autor výstavy Entartete Musik. A critical reconstruction (Düsseldorf 1938/1988), jež byla uvedena na více než padesáti místech světa, Michael Haas, iniciátor slavné edice „Entartete Musik“ vydavatelství Decca, Matthew Jocelyn, režisér a umělecký ředitel Koffler Centre of the Arts v Torontu, a umělecký ředitel Opery Národního divadla a Státní opery Per Boye Hansen, iniciátor projektu Musica non grata. „Jsem nesmírně potěšen, že Filozofická fakulta Masarykovy univerzity a projekt Musica non grata spojily své síly a že můžeme v tomto zajímavém formátu dále přispět k oživování jednoho z nejzajímavějších období historie evropského a českého, resp. československého hudebního divadla. Velice mě těší, že se tak děje v Brně, v místě, které dalo světu osobnosti jako Erich Wolfgang Korngold nebo Pavel Haas, jejichž osudy si v rámci projektu Musica non grata rovněž připomínáme,“ říká Per Boye Hansen.

Kolokviem provedou hosty a diváky muzikoložka Kelly St. Pierre, spolueditorka knihy New Paths in Opera, a ředitel Institutu Terezínské iniciativy Tomáš Kraus. Program obou dnů začíná vždy v 15:00 hodin. Komunikačními jazyky jsou angličtina a němčina. Detailní program kolokvia je k dispozici na webových stránkách Musica non grata. Technickou realizaci projektu zajišťuje FFMU v Brně.

Zájemci mohou kolokvium sledovat buďto osobně v budově „C“ Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně, areál Arna Nováka 1, nebo online na Facebooku a YouTube FFMU a na webových stránkách Musica non grata.

Registrovaní účastníci získají po dobu tří dnů od 9. do 11. října bezplatný přístup k unikátním neveřejným nahrávkám operních představení a filmů, které souvisí s tématem kolokvia. Do projektu se zapojila Opera Národního divadla a Státní opera, Národní divadlo moravskoslezské, Moravské divadlo Olomouc, Opéra national du Rhin a Národní filmový archiv. Registrovat do knihovny médií se lze přes webové stránky Musica non grata.

Ve spolupráci Brno Contemporary Orchestra (BCO) a Musica non grata vznikl unikátní program, který v rámci zahajovacího koncertu sezony BCO propojí díla brněnského okruhu skladatelů „Entartete Musik” s hudbou soudobou. Takové propojení se v rámci projektu Musica non grata odehraje vůbec poprvé. Zčásti v autentickém znění, zčásti v aranžmá soudobých autorů zazní díla Ericha Wolfganga Korngolda, Pavla Haase, Fritze Grünbauma, Erwina Schulhoffa, Jaromíra Weinbergera nebo argentinsko-německého skladatele Mauricia Kagela. Součástí večera, inspirovaného povídkou Vavřínový věneček Ladislava Fukse, jehož sté výročí narození si v roce 2023 připomínáme, bude performance praporečníků populární skupiny Flag Art Mondaria. „Fuksova bizarní, dekadentní poetika plná fantastična a fantasmagorična se nám stala podnětem ke koncipování prapodivného kabaretu, v němž radost a nenucená zábava zavání tragikou nám dobře známých budoucích osudů aktérů a aktérek, kteří neměli ani tušení, že se stanou oběťmi největšího selhání lidské společnosti v našich dějinách,“ přibližuje atmosféru koncertu dramaturg Viktor Pantůček. Zahajovací koncert sezony BCO se uskuteční ve středu 11. října od 19:00 hodin v Cabaret des Péchés (Pasáž Jalta) v Brně. Orchestr bude řídit jeho umělecký lídr Pavel Šnajdr.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments