Studenti a absolventi JAMU uvedou barokní operu Korunovace Poppey

Studenti a absolventi Janáčkovy akademie múzických umění uvedou v Brně barokní operu skladatele Claudia Monteverdiho Korunovace Poppey z doby císaře Nerona. Operu odehrají v listopadu šestkrát v Divadle na Orlí. Specifikem inscenace je netradiční obsazení orchestru, ve kterém hudebníci zahrají na dvě cembala, varhanní positiv nebo theorbu. Operu, která je plejádou amorálních činů, uslyší diváci v italském originále.
Claudio Monteverdi: Korunovace Poppey – Janáčkova akademie múzických umění (zdroj GoOut)
Claudio Monteverdi: Korunovace Poppey – Janáčkova akademie múzických umění (zdroj GoOut)

Poppea se chce stát římskou císařovnou, a proto svede císaře Nerona, zbaví se císařovny Ottávie a opustí svého manžela Ottona. Příběh je plný intrik a zla. “Monteverdiho hudba působí vznešeně a půvabně. Libreto Giovanniho Francesca Busenella ale pracuje s opačnou škálou emocí. Pro dobro tady není místo, zlo zvítězí,” řekl režisér Vladimír John.

Postavy hrají studenti a absolventi Hudební fakulty JAMU. Na produkci, výtvarném zpracování scény a kostýmů nebo dirigování orchestru se podílejí rovněž studenti JAMU.

Hudební zpracování je ozvláštněné dvěma skupinami v orchestru, z nichž jedna se skládá z historických nástrojů. Zpěváci se při přípravách setkali na mistrovských kurzech se specialistou na historickou interpretaci a zakladatelem Collegia 1704 Václavem Luksem.

Postavy hrají vícero rolí a jsou genderově fluidní. “Spojila jsem například v jednom kostýmu bohyni a páže. Herci střídají mužské a ženské role, takže i to byla výzva s ohledem na kontext dnešní společnosti, kdy už nelze postavit vtip na tom, že se muž oblékne do ženských šatů,” řekla výtvarnice kostýmů a líčení Barbora Rašková.

Scéně dominují útvary z kari sítě, kterou se obvykle zpevňuje beton. “Jsou z ní například udělané zavěšené kokony, které mají představovat úložiště pro mrtvoly, ale i případný nový život,” uvedla výtvarnice scény a rekvizit Kristina Komárková.

Opera o třech dějstvích trvá i s přestávkou dvě hodiny a čtyřicet minut a je pro diváky od patnácti let.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments