Plzeň podpořila kulturu dotacemi za téměř čtyři miliony korun

Téměř čtyři miliony korun rozdělili včera plzeňští zastupitelé v dotačních programech zaměřených na kulturu. Kromě celoroční činnosti kulturních institucí a jednotlivých akcí v jednoletém dotačním programu letos město vypsalo i mimořádné dotace na události spojené s Rokem české hudby. Cílem je udržet hodně velkou kulturní rozmanitost, aby byla co největší šíře nabídky.
Náměstí republiky, Plzeň (zdroj Kudy z nudy)
Náměstí republiky, Plzeň (zdroj Kudy z nudy)

“V Plzni máme už téměř čtvrt století propracovaný dotační systém finanční podpory pro místní kulturu. Podporujeme široké aktivity zejména neziskových organizací a nekomerčních kulturních akcí a činností prostřednictvím několika dotačních programů, včetně dlouhodobých. Jednoleté granty slouží především k oživení kulturního dění ve veřejném prostoru Plzně,” řekla radní pro kulturu Eliška Bartáková.

Z jednoletého programu zaměřeného na podporu konkrétních uměleckých projektů zastupitelé přidělili na 17 akcí 1,99 milionu korun. “Schválili poskytnutí podpory například pro Večery vážné hudby v Proluce, pro uskutečnění Bohemia JazzFestu, pro udílení hudebních cen Žebřík, pro pořádání festivalu Náplavka k světu a pro mnoho dalších. Jsou to akce, které k Plzni patří už po desetiletí, i akce nové,” řekla Bartáková. Rada navíc v únoru přidělila v menších částkách na dalších 24 akcí 1,08 milionu korun, například Kapele pětatřicátého plzeňského pěšího pluku Foligno na cyklus promenádních koncertů, biskupství na Noc kostelů a Pohádkové náměstí či Západočeskému muzeu v Plzni na výtvarné edukační programy.

Dalších 735.000 korun rozdělili včera zastupitelé mezi další žadatele na podporu a rozvoj jejich celoroční umělecké činnosti. Dostala je například lidový soubor Mladina, spolek Goskobela podporující dětský sbor Kajetán při Divadle J. K. Tyla a další.

Z mimořádného dotačního programu Rok české hudby 2024 dali zastupitelé 800.000 korun na šest akcí, podporu dalších šesti schválila již dříve rada. “Podpořené akce obohacují a oživují kulturní aktivity v Plzni a projekty k oslavě české klasické i soudobé hudby, posilují kredit plzeňských kulturních a uměleckých institucí v celorepublikovém měřítku a budou prezentovat Plzeň jako kulturní centrum regionu,” zdůraznila radní. Peníze dostane Plzeňská filharmonie na zářijový open air projekt Smetanova noc – smetanová moc či konzervatoř na Posezení u klavíru.

Město kulturu podporuje různými programy. Kromě jednoletých grantů vyhlašuje čtyřleté granty a každý rok i mikrogranty na malé projekty. Ve čtyřletých grantech v současném období do roku 2027 město rozděluje 23 pořadatelům kulturních akcí 56 milionů korun, tedy 14 milionů ročně. Některé kulturní instituce dotuje město každoročně přímo z rozpočtu.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments