Violistka Jitka Hosprová a Festival Procházky uměním podpoří opravu kostela na Plzeňsku

Opravu zchátralého památkově chráněného kostela sv. Jiří v Kostelci u Nadryb na severním Plzeňsku podpoří letošní série koncertů 12. ročníku festivalu Procházky uměním, který založila a vede violistka Jitka Hosprová. Kulturní projekt, který propojuje přední hudebníky a zajímavé památky a kostely začne 30. května ve Velké synagoze v Plzni. Následovat bude dalších šest vystoupení v Plzni a deset na severním Plzeňsku, kam tradičně putuje na záchranu vybrané ohrožené památky výtěžek ze vstupného.
Kostela sv. Jiří v Kostelci (zdroj Noc kostelů)
Kostela sv. Jiří v Kostelci (zdroj Noc kostelů)

Zahajovací koncert v Plzni bude věnován Roku české hudby a vystoupí na něm kromě Jitky Hosprové také Sukův komorní orchestr, houslista Teo Gertler a houslista Martin Kos. “Mimořádný slovenský houslový talent Teo Gertler má za sebou již celou řadu prestižních koncertů a vítězství v mezinárodních soutěžích. Vystupuje s profesionálními orchestry a po boku významných hudebních osobností. V Plzni ho uvedeme premiérově spolu s významným českým souborem Sukovým komorním orchestrem,” řekla Hosprová. Zazní skladby Josefa Suka, Viktora Kalabise, Leoše Janáčka, Sylvie Bodorové a Henryho Wieniavskyho.

Rodačka ze severního Plzeňska Hosprová si k regionu i přes své mezinárodní působení zachovává silný vztah a výtěžky z festivalu věnovala v minulých letech na opravu tamních památek, například kostelů v Lukové, v Plasích, v Manětíně, v Rabštejně nad Střelou v Nečtinech nebo v Dolní Bělé.

Letošní výtěžek pomůže s opravami kostela sv. Jiří v Kostelci. Původně gotická stavba byla v 18. století přestavěna pravděpodobně podle plánů architekta Jana Blažeje Santini-Aichla. Interiér kostela je ale dnes zdevastovaný, vykradený, se zbytky poškozeného mobiliáře. Část trámů napadla dřevomorka, na některých stěnách se objevuje plíseň. Střecha nemá okapy, takže zatéká do krovu. Místní obyvatelé a chalupáři se snaží spolu s příznivci kultury kostel pořádáním kulturních akcí oživit a zachránit.

Procházky uměním letos nabídnou až do prosince v Plzni koncerty v Západočeském muzeu, v Korandově sboru, ve Staré synagoze, v Domě hudby a v bývalém františkánském klášteře v Kostele Nanebevzetí panny Marie. V regionu se koncerty uskuteční v kostelech či v zámeckých areálech v Plasích, v Dolní Bělé, v Kostelci u Nadryb, v Březíně, ve Štědré, ve Skokách u Žlutic, v Nečtinech, v Rabštejně nad Střelou, v Manětíně a v Chyši.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments