Filharmonie Brno oslaví 90 let od premiéry Mahlerovy Písně žalobné

Filharmonie Brno v příští sezoně nastuduje Píseň žalobnou Gustava Mahlera a uvede ji na den přesně 90 let od světové premiéry. Skladba měla premiéru právě v Brně, a to 28. listopadu 1934 v Blahoslavově domě a v podání rozhlasového orchestru, na který navazuje současná filharmonie. Sólový part zazpívá špičková izraelská sopranistka Chen Reissová.
Filharmonie Brno (zdroj Filharmonie Brno)
Filharmonie Brno (zdroj Filharmonie Brno)

Píseň žalobná zazní v původní třívěté podobě. “Baladický příběh v původní podobě bývá slyšet vzácně, protože autor dílo revidoval a rozsáhlou první větu vyškrtl,” uvedla ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Zahajovací koncert sezony odehrají filharmonici 15. září v Janáčkově divadle, program odráží 200. výročí narození Bedřicha Smetany a Antona Brucknera. Od Smetany zazní pod taktovkou šéfdirigenta Dennise Russella Daviese symfonické básně Hakon Jarl a Richard III., od Brucknera Symfonie č. 7. Davies v minulosti vedl Brucknerův orchestr v Linci, patří tedy ke znalcům díla rakouského skladatele.

Stejné kulaté výročí si hudební svět v roce 2025 připomene v případě Johanna Strausse mladšího, jehož hudba zazní při novoročním koncertu filharmonie, opět v Janáčkově divadle. Kromě oblíbených valčíků a polek vybrala dramaturgie také například předehru k operetě Netopýr.

Šéfdirigent Davies se těší například na Mesiáše od Georga Friedricha Händela. Filharmonie Brno dílo uvede v orchestraci Wolfganga Amadea Mozarta. “Právě díky jeho aranžmá se dílo stalo tak známým a oblíbeným,” řekl Davies.

Z mezinárodně uznávaných sólistů vystoupí v Brně kromě Reissové také tenorista Christoph Prégardien, klavírista Alexandre Tharaud nebo violoncellista Steven Isserlis. Taktovky se chopí například dirigenti Tomáš Netopil, Petr Altrichter nebo Tomáš Hanus.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments