Jan Burian dnes udělil ceny umělcům Národního divadla

Ceny ředitele Národního divadla pro umělce do 35 let dnes dostali tanečnice Nina Fernandés, herec Pavel Neškudla, barytonista Pavol Kubáň a člen Laterny magiky Alexandr Sadirov. U příležitosti zahájení 142. sezony při tradičním setkání se zaměstnanci dnes ceny v historické budově první české scény předal ředitel ND Jan Burian. Do Síně slávy byl uveden herec Alois Švehlík.
Pavol Kubáň, Don Giovanni (zdroj Gherciu Serghei Photography)
Wolfgang Amadeus Mozart: Don Giovanni, Stavovské divadlo – Pavol Kubáň (foto Sergej Gherciu)

Jan Burian při setkání se zaměstnanci promluvil o úloze divadla v dnešní době. “Vidíme, že prožíváme informační revoluci. K informacím se dnes dostane každý člověk, přičemž velké části z nich vůbec nerozumí. Protože nestačí znát fakta. Vy musíte vědět, co s čím souvisí, jak to vzniklo, jakou to má historii. Jedna z příčin rozdělení společnosti je to, že jsou lidé vystrašeni, najednou je kolem nich svět, kterému nerozumí, protože mají spoustu dat a informací. V tomhle smyslu může divadlo svět zachránit, protože my jsme ti, kteří sezveme lidi dohromady do hlediště a prostřednictvím krásy a emocí,” řekl Burian. “Divadelní představení je struktura a musí mít řád a být založené na hodnotách. V tomhle smyslu může divadlo tenhle zmatený svět jednou zachránit,” dodal.

Představitel mnoha filmových a divadelních rolí Alois Švehlík patří přes 35 let k výrazným postavám hereckého souboru Činohry Národního divadla. Umělec, který oslavil 30. července 85. narozeniny, začínal v dětském dramatickém souboru v rodných Pardubicích. V roce 1974 nastoupil do Městských divadel pražských. V roce 1988 se stal členem Činohry ND. Hostoval i na dalších pražských scénách. V Divadle Na zábradlí za výkon v Jandlově hře Z cizoty získal v roce 2005 Cenu Divadelních novin. Za stejnou roli byl nominován i na Cenu Thálie a Cenu Alfréda Radoka. V roce 2021 převzal Thálii za celoživotní mistrovství.

Nina Fernandés na jevišti ND uplatňuje své profesní zkušenosti nejen z Ria de Janeira, ale i z Houston Ballet nebo Miami City Ballet. Ztvárnila celou řadu rolí jako Klára v Louskáčkovi – Vánočním příběhu, Julie v Romeovi a Julii, Olga v Oněginovi nebo Sestra v Popelce. Ve své první sezoně v ND v baletu Spící krasavice zatančila šest zásadních ženských postav.

Pavel Neškudla před ND prošel mnoha činoherními soubory, Hradcem Králové, Plzní nebo Kladnem. Ve své první sezoně v Činohře ND se loni představil jako Hamlet v inscenaci SKUTRu nebo jako pes Dodo v rodinném titulu režisérky Anny Klimešové Ještě chvilku.

Slovenský barytonista Pavol Kubáň je sólistou ND od sezony 2021/2022. Absolvoval Akademii umění v Banské Bystrici, studoval i v italské Bologni. V roce 2009 podnikl koncertní turné po USA. Hostoval ve Florencii, Bologni, Curychu, Halle nebo Drážďanech. Na jevišti ztvárnil například Dona Giovanniho. V nadcházející sezoně se objeví v rolích Jupitera (Platée) a Valentina (Faust).

Alexandr Sadirov je od roku 2012 členem Laterny magiky. V současnosti je i členem souboru Dekkadancers, vede lekce Studia Nové scény, je lektorem v Taneční škole Roxton a působí jako pedagog na Mezinárodní konzervatoři Praha.

Dramaturgický plán Činohry ND nabídne například dramatizaci slavného románu o různých podobách lásky Paní Bovaryová v režii Tomáše Loužného, adaptaci antické trilogie Oresteia Roberta Ickeho v režii Mariána Amslera nebo autorskou inscenaci Dmitrije Krymova Tři mušketýři a já.

Balet ND mimo jiné chystá premiéru původního baletu Slunečník, Měsíčník a Větrník v choreografii Viktora Konvalinky nebo světovou premiéru originálního zpracování baletu Šeherezáda Rimského-Korsakova v choreografii Maura Bigonzettiho.

Laterna magika přispěje dvěma premiérami. Darcy Grant, ceněný v oblasti fyzického a akrobatického divadla, připraví multižánrový projekt In Our Hands. Performer a režisér Thomas “Thom” Monckton z Nového Zélandu vytvoří komediální inscenaci Pluto.

ND pro divadelní sezonu 2024/25 připraví 21 premiér, na repertoáru nabídne dalších 66 inscenací a bude pokračovat v oslavách Roku české hudby 2024.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments