Janáčkova filharmonie Ostrava vystoupí naposledy v Opavě

Janáčkova filharmonie Ostrava na začátku září uzavře čtvrtým večerem tradiční sérii opavských abonentních koncertů, které se do prostor kostela opět vrátí během první poloviny příštího roku.
Federico Colli v opavském kostele sv. Václava (foto Martin Kusyn)
Federico Colli v opavském kostele sv. Václava (foto Martin Kusyn)

Dramaturgie večera posluchačům nabídne legendou inspirovanou Janáčkovu Baladu blanickou, kterou skladatel věnoval tehdejšímu prezidentu Masarykovi k narozeninám, technicky mimořádně náročnou kompozici Rachmaninovovy Rapsodie na Paganiniho téma v podání rezidenčního sólisty Janáčkova filharmonie Ostrava Federica Colliho a na závěr večera zazní Mozartova Symfonie č. 40, jedno z jeho nejhranějších a nejobdivovanějších děl. Koncert ostravský orchestr odehraje pod vedením přerovského rodáka a jednoho z nejlepších českých dirigentů Tomáše Netopila 6. září od 19:00 hodin, tradičně v kostele sv. Václava v Opavě. K dispozici je již jen pár posledních míst, které jsou dostupné na webu JFO či Janáček pointu.

Legenda o blanických rytířích v básnickém ztvárnění Jaroslava Vrchlického se stala podnětem k Janáčkově symfonické básni Balada blanická. Tato orchestrální skladba z roku 1919 znamenala Janáčkovu uměleckou odpověď na vznik Československa a skladatel ji věnoval prezidentu Masarykovi k sedmdesátým narozeninám.

V Rapsodii na Paganiniho téma pro klavír a orchestr z roku 1934 si Sergej Rachmaninov vybral ke zpracování proslulou melodii z Paganiniho Capriccia č. 24. Paganini, o jehož spolčení s ďáblem kolovala řada historek, se stal v 19. století symbolem fantastické virtuozity. Také v případě Rachmaninovovy Rapsodie zaštiťuje Paganiniho jméno mimořádně náročnou kompozici, která dává vyniknout klavíristově technické a výrazové brilanci. Provedení se zhostí italský pianista Federico Colli.

V Mozartově tvorbě zaujímá Symfonie č. 40 z roku 1788 pozici jednoho z nejhranějších a nejobdivovanějších děl. Zejména romantičtí hudební skladatelé našli porozumění pro Mozartův naléhavý a vášnivý výraz.

Dirigent Tomáš Netopil spolupracuje s JFO pravidelně. Po vítězství v Mezinárodní dirigentské soutěži Sira George Soltiho se zařadil mezi přední české dirigentské osobnosti a je dnes vyhledávaným hostem nejvýznamnějších světových orchestrů i operních scén.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments