Premiéra inscenace EOT/Echoes of Time v Kralupech nad Vltavou

V pátek 20. září 2024 se v městském divadle KASS – Kulturním a společenském středisku v Kralupech nad Vltavou uskuteční premiéra taneční inscenace „EOT/Echoes of Time“. Choreografii, která přináší hluboký vhled do tématu stárnutí a identity, představí Jiří Bartovanec jako svoji ročníkovou práci v rámci magisterského studia na HAMU v Praze, kde studuje pod vedením docentky Bohumíry Eliášové.
Jiří Bartovanec – EOT/Echoes of Time (foto ze zkoušky Michal Hór)
Jiří Bartovanec – EOT/Echoes of Time (foto ze zkoušky Michal Hór)

Hlavním tématem inscenace je stárnutí a přijetí tělesných proměn. Choreograf Jiří Bartovanec, který se dlouhodobě zabývá otázkami spojenými s vývojem tanečníkova těla, zkoumá v tomto díle, jak tanečníkovo tělo přijímá stárnutí a jak tento proces ovlivňuje jeho vztah k sobě samému a ke společnosti. Inscenace se dotýká hlubokých osobních otázek, které choreografa provázejí již několik let, a to jak v jeho profesním, tak osobním životě.

„EOT/Echoes of Time je choreografické zkoumání proměn identity, které přicházejí s věkem. V projektu odhalujeme prostřednictvím pohybu kontrasty mezi mladistvými aspiracemi a realitou stáří. Tanečníci ztělesňují moudrost, ztráty a naděje, které provázejí plynutí času, a přinášejí poetický pohled na životní cestu každého z nás. Tímto dílem, jež mísí nostalgii s introspekcí, zveme diváky k zamyšlení nad jejich vlastními zkušenostmi s růstem a změnou,“ přibližuje svůj přístup ke zpracování tématu choreograf.

Na tvorbě nové inscenace se podílí světelný designér Michal Hór a hudební skladatel Martin Tvrdý, kteří společně s Bartovancem vytvořili komplexní umělecké dílo. V představení kromě profesionálních tanečníků účinkují rovněž senioři z Kralupska, se kterými choreograf již více než rok a půl pravidelně spolupracuje v rámci projektu „Šátek z hedvábí“. Tento projekt, zaměřený na tanec seniorů, se stává součástí širšího uměleckého díla, které přináší novou perspektivu na stárnutí a lidskou důstojnost.

Večer doplní ještě jedna premiéra z Bartovancovy tvorby – jedná se o komorní hudebně-taneční inscenaci Custos Meus, kde se představí nejen jako choreograf, ale i jako interpret. Toto sólo inspirované básněmi Jaroslava Seiferta a také anonymního současného spisovatele z Kralup nad Vltavou, přináší osobní a emotivní zpověď choreografa, která se dotýká univerzálních témat lásky a bolesti, ale také života v Kralupech.

Custos Meus a EOT/Echoes of Time jsou projekty, kde se propojují taneční a netaneční světy, mladé i starší generace, a nabízí hluboký vhled do lidského bytí prostřednictvím uměleckého ztvárnění života a stárnutí. Toto celovečerní představení je pozvánkou k setkání, kde tanec promlouvá o tom, kým jsme si mysleli, že jsme, a kým jsme se skutečně stali. Představení se koná v Kulturním a společenském středisku v Kralupech nad Vltavou na adrese nám. J. Seiferta 706, 278 01. Vstupné je dobrovolné.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments