Gabriela Beňačková se v Banské Bystrici loučí s pěveckou kariérou

Sopranistka Gabriela Beňačková patří mezi největší světové pěvecké osobnosti posledních padesáti let. V současné době končí svou profesionální pěveckou kariéru a při této příležitosti se rozhodla uspořádat mezinárodní turné se zajímavými zahraničními hosty. Na začátku října zavítá do Státní opery v Banské Bystrici.
Gabriela Beňačková (zdroj Štátna opera Banská Bystrica)
Gabriela Beňačková (zdroj Štátna opera Banská Bystrica)

Kromě stálého operního partnera z České republiky, tenoristy Jakuba Pustiny, se na koncertě Gabriely Beňačkové představí laureáti Mezinárodní pěvecké soutěže Gabriely Beňačkové: sopranistka Yae-Eun Seo (Korea), mezzosopranistka Farnoosh Rahimi (Írán), tenorista Anle Gou (Čína) a sopranistka Hiroko Katoh (Japonsko). Na koncertě zazní árie a duety z děl G. Rossiniho, G. Donizettiho, W. A. Mozarta, G. Verdiho, L. Janáčka, A. Dvořáka, F. Cilea a písně L. Bernsteina, E. Kálmána, J. Offenbacha, F. Lehára, J. Strausse ml. nebo O. Nedbala.

Gabriela Beňačková je operní a koncertní pěvkyně světového formátu. Jejím pěveckým výkonům tleskalo publikum v nejprestižnějších operních domech světa. Narodila se v Bratislavě, v roce 1983 přijala české občanství a působila v Praze. Většinu života však strávila na předních světových operních scénách jako stálý host, například v Bavorské státní opeře v Mnichově ( dvacet let), ve Státní opeře ve Vídni (jednadvacet let), ve Stuttgartu, v Bonnu, v Hamburku, Covent Garden v Londýně, v Itálii (Milán – La Scala, Reggio Emilia, Modena, Parma, Bologna, Řím, Benátky, Janov), ve Španělsku (Madrid – Teatro Real, Barcelona – Grand Theatre del Liceu, Granada, Valencie, Sevilla). Zpívala také v Amsterdamu, Edinburghu, Paříži, Moskvě (Bolšoj Teatr), Buenos Aires (Theatro Colon) a velmi často v Japonsku. Její hlas obdivovalo také publikum v San Francisku, Torontu, Los Angeles a především v Metropolitní opeře v New Yorku, kde působila v letech 1990-1999 a odzpívala téměř padesát představení. V roce 1994 byla v Metropolitní opeře v New Yorku vůbec poprvé uvedena Rusalka Antonína Dvořáka, kde Gabriela Beňačková oslnila publikum.

Jejím oblíbeným a nejčastějším operním partnerem na zahraničních scénách byl tenorista Plácido Domingo, na jevišti Národního divadla v Praze tenorista Ivo Žídek a tenorista Peter Dvorský.

Je držitelkou ceny Grammy za recitál české písňové tvorby a mnoha dalších ocenění. V roce 2008 obdržela Gabriela Beňačková z rukou prezidenta Václava Klause státní vyznamenání za zásluhy v oblasti kultury. V roce 2016 získala medaili od Českého svazu bojovníků za svobodu a v roce 2018 převzala nejvyšší státní vyznamenání Slovenské republiky – Řád bílého dvojkříže.

Gabriela Beňačková se se slovenským publikem rozloučí 5. října 2024 ve Státní opeře Banská Bystrica.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments