Thomas Hampson v Příbrami

Hudební festival Antonína Dvořáka Příbram, který se uskuteční od 4. května do 6. června, přivede do Příbrami jednoho z nejuznávanějších světových barytonistů. Vystoupení Thomase Hampsona už 46. ročník festivalu v neděli 4. května zahájí. V české premiéře zazní Cigánské melodie Antonína Dvořáka v orchestrální úpravě současné české skladatelky Sylvie Bodorové. O úpravu Cigánských melodií do orchestrální podoby požádal Thomas Hamson Sylvii Bodorovou před dvěma lety. Písňový cyklus pak v této úpravě zazněl v únoru loňského roku na Hampsonově turné s komorním souborem Wiener Virtuosen, ovšem pouze v Itálii, Švýcarsku a Rakousku; příbramský koncert tedy bude premiérou této úpravy u nás. Večer pak doplní mimo jiné Dvořákova Česká suita a Haffnerova symfonie Wolganga Amadea Mozarta. V čele Komorní filharmonie Pardubice stane Marek Štilec, přizvána je i harfenistka Kateřina Englichová.

Následujících pět festivalových koncertů připomene nejen 110. výročí mistrova úmrtí, ale především svou koncepcí, shrnutou v motu „Na struně vzpomínek“, se zastaví u jednotlivých životních etap Antonína Dvořáka.Folklorní inspirace je těžištěm koncertu věnovaném lidovému tanci Furiant, který se představí jak v původní podobě – hrané, zpívané i tancované (v podání mladých klavíristů nastupující generace Karla Vrtišky a Terezie Fialové společně s folklorním souborem Jaro), tak zároveň přetavené perem a hudební imaginací Antonína Dvořáka do podoby jeho Slovanských tanců. Dvořákova studia na varhanní škole připomene varhanní recitál příbramské rodačky Michaely Káčerkové, působení v orchestru Prozatímního divadla pak koncert Doležalova kvarteta. Pobyt v Americe připomene koncert soudobých spirituálů a gospelů v provedení skupiny T´n´T a Let´s go, období velmi citově vypjaté, spojené se smrtí skladatelových blízkých, pak bude zastoupeno oratoriem Stabat mater. Jako sólisté tohoto závěrečného koncertu jsou ohlášeni Alžběta Poláčková, Markéta Cukrová, Richard Samek a David Nykl, Karlovarský symfonický orchestr bude řídit Tomáš Brauner, přizván je též Moravský komorní sbor.

Součástí festivalu jsou dvě doprovodné akce: seznámení se s žánrem opery zprostředkuje dětem z příbramských základních škol projekt Divadla J. K. Tyla v Plzni O Rusalce, příbramský městský orchestr, složený z žáků a profesorů základních uměleckých škol, pak zahraje v rámci koncertu Open air na pódiu v Hořejší oboře nejširšímu příbramskému publiku. Další koncerty se uskuteční v Divadle Antonína Dvořáka v Příbrami, v kostele sv. Jakuba a v sále Galerie Františka Drtikola. Pořadatelem festivalu je Město Příbram.
www.hfad.cz

Foto archiv, Jiří Kubík

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat