Říká se jí Lehárova Carmen. V Ústí nastudovali Giudittu

Poslední operetu jednoho z nejúspěšnějších a nejhranějších skladatelů tohoto žánru má ode dneška v repertoáru Severočeské divadlo v Ústí nad Labem. Giuditta se v českých divadlech neobjevuje příliš často. Nabízí vášnivý milostný příběh, strhující melodie se španělskými a orientálními motivy a mix scén operního, činoherního i baletního ražení.

F. Lehár: Giuditta - Iveta Dufková (Giuditta) a Jaroslav Kovacs (Octavio) - SD Ústí nad Labem 2016 (foto Petr Berounský)
F. Lehár: Giuditta – Jaroslav Kovacs (Octavio), Iveta Dufková (Giuditta) – SD Ústí nad Labem 2016 (foto Petr Berounský)

Giuditta měla premiéru 20. ledna 1934. Lehárovi se splnil jeho dávný sen, protože měla premiéru na scéně vídeňské Státní opery. Premiéru sám nastudoval a řídil a v titulních rolích vystoupily největší hvězdy tehdejší Vídně: česká sopranistka Jarmila Novotná a německý tenorista Richard Tauber. Přestože libreto pánů Paula Kneplera a Fritze Löhnera-Bedy nepatří zrovna k nejlepším výtvorům, Lehárova hudba všechny jeho nedostatky nahradí. Skladatel byl na absolutním vrcholu svých tvůrčích sil, z jeho hudby dýchá nejen smyslná erotika, ale i exotika, rafinovaná instrumentace a smělé harmonické postupy,“ připomněl před dnešní premiérou její režisér Zbyněk Brabec, který se do Ústí nad Labem v této roli vrátil už posedmé. Hudebního nastudování se ujal Milan Kaňák, autory scény a kostýmů jsou Ondřej Zicha a Josef Jelínek. V titulní roli Giuditty alternují Iveta Dufková a Miroslava Časarová, v roli Octavia Jaroslav Kovacs a Jakub Turek, mezi dalšími sólisty jsou Dita Hořínková, Michaela Nosková, Tomáš Ch. Brázda, Radek Krejčí, Martin Matoušek, Vladimír Štěpka, Petr Matuszek či Nikolaj Někrasov.

F. Lehár: Giuditta - Iveta Dufková (Giuditta) - SD Ústí nad Labem 2016 (foto Petr Berounský)
F. Lehár: Giuditta – Iveta Dufková (Giuditta) – SD Ústí nad Labem 2016 (foto Petr Berounský)

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat