Deset nejslavnějších skladatelů, kteří se ocitli za mřížemi

O skandály není ve světě vážné hudby nouze. V našem seznamu se dozvíte, kteří slavní skladatelé byli za svou svéráznost, ať už osobní, hudební či politickou, zatčeni či dokonce uvězněni.
Igor Stravinskij zatčený Bostonskou policií (zdroj publicbroadcasting.net)

1. Igor Stravinsky – Skandální akord
Ruský průkopník a skandalista Igor Stravinsky se stal středobodem bouřlivě disputované historky ze světa klasické hudby která byla spojena s jeho aranží Americké hymny. Stravinsky totiž vložil do zásadního bodu své aranže dominantní septakord, který se autoritám moc nelíbil. Policie mu prý oznámila, že se za tento přestupek platí pokuta 100 dolarů a dokonce ho zatkla.

Stravinského verzi americké hymny si můžete poslechnout zde… Poznáte, který septakord posluchače tak pobouřil?

2. Ethel Smyth – Skladatelka a sufražetka
Ve světě vážné hudby bývají skladatelky často přehlíženy. Ethel Smyth však tento problém neměla. Během svých studií se seznámila s Antonínem Dvořákem, Edvardem Griegem, Petrem Iljičem Čajkovským, Clarou Schumannovou a Johannem Brahmsem. Ale jakožto členka feministického hnutí sufražetek byla také dva měsíce uvězněna ve Hollowayském vězení. Když jí ve vězení navštívil dirigent Thomas Beecham, přistihl ji, jak diriguje kartáčkem na zuby sbor spoluvězeňkyň.

Erik Satie (zdroj commons.wikimedia.org)

3. Erik Satie – Kulturní anarchista?
Podobně jako Stravinského Svěcení jara, způsobilo dílo Parade od Erica Satieho, které napsal ve spolupráci s Jeanem Cocteauem, na své premiéře rvačku. Satie dokonce doplatil za premiéru tohoto díla osmy dni ve vězení.

4. Michael Tippett – Odpírač vojny
Jako mnoho skladatelů byl Michael Tippett během Druhé světové války odpíračem vojny. To znamenalo, že musel do vězení. Tippett byl zarytý pacifista a čas, který strávil ve vězení, spolu s jeho přesvědčením o nemoralitě války, inspirovali jeho proti-válečný meisterstück, světské oratorium A Child Of Our Time (Dítě naší doby, 1941).

5. Johann Sebastian Bach – Uvězněn vlastním chlebodárcem
Bach neskončil za mřížemi proto, že by udělal něco špatně ale proto, že chtěl přerušit spolupráci se svým mocným zaměstnavatelem Ernstem Augustem z Anhalt-Köthenu. Ve vězení však neklesala Bachova skladatelská výkonnost –napsal tam podstatnou část Dobře temperovaného klavíru a Orgelbuchen.

Poslechněte si interpretaci Dobře temperovaného klavíru Wandy Landowké, jedné z průkopnic obnoveného zájmu o cembalo ve 20. století:

6. Ivor Novello – Přídělové lístky
Známý bavič a písňový skladatel Ivor Novello strávil dva týdny ve vězení během Druhé světové války za čachry s přídělovými lístky na benzín. Dnes se to může zdát jako směšný přestupek ale ve válečné Británii to byl vážný zločin.

7. Franz Schubert – Sprostě odmlouval
Franz Schubert byl spolu se čtyřmi kamarády zatknut Vídeňskou policií která byla známá tím, že měla vysazeno na divoké skupiny mladších lidí. Zdá se, že Schubertova parta jim v tomto směru padla do rány. Schubert byl během střetu napomenut za to, že policii sprostě odmlouval.

8. Giuseppe Rossini – Revolucionář za mřížemi
Jakožto podpůrce Francouzské revoluce byl otec Gioachina Rossiniho, hornista Giuseppe Rossini, pod přísným dohledem autorit. Nakonec ho dopadli a v roce 1799 skončil ve vězení.

9. Ludwig van Beethoven – Opilý a výtržnický pobuda?
Je známo, že Beethoven měl někdy temnou a trýznivou duši ale jeho „image“ byla definitivně poskvrněna, když byl v roce 1820 zatknut. Beethoven, který se prý ztratil a měl hlad, se potuloval ulicemi Badenu a koukal lidem do oken. Prý se ztratil a měl hlad. Byl okamžitě zatknut strážníkem, který ho měl za bezdomovce a poslal tehdy již známého hudebníka do vězení. Beethovenovi námitky, že je přece jeden z nejlepších skladatelů své generace, byly marné.

10. Henry Cowell – Optimista i za mřížemi
Americký skladatel a teoretik Henry Cowell byl v roce 1936 odsouzen na 15 let ve státním vězení San Quentin. Za co? Autority tomu říkali “morální přestupek” – Cowell byl bisexuál. Za mřížemi dále horlivě pracoval, dokončil nad 60 skladeb a stíhal i dirigovat vězeňskou kapelu. Cowell údajně získal úctu a obdiv svých spoluvězňů a ochranu vysoko postavených vrahů. Po čtyřech letech byl propuštěn.

Ve vězení složil Henry Cowell mimo jiné i významnou skladbu pro perkusový ansámbl Pulse:

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments