Týden s tancem

Z tanečních zpráv: divadlo Ponec a uskupení Pulsar se spojili s Mall.tv k živému streamu choreografie Generace X, kterou uvidíme ve čtvrtek; HAMU potěšila profesionály prodloužením přijímacího řízení do kombinovaného studia; s rozsáhlými online aktivitami přichází nově New York City Ballet.
Michal Záhora – Generace X: Helena Arenbergerová (foto Dragan Dragin)

Divadlo Ponec: ve čtvrtek stream představení Generace X, online hodiny současného tance a další
Divadlo Ponec pokračuje ve čtvrtečním vysílání, ve kterém zprostředkovává exkluzivně záznamy inscenací, které v Ponci jsou nebo byly uváděny. Po exkluzivních VerTeDance z minulého týdne je to nyní naopak jeden z nejnovějších projektů – Generace X Michala Záhory. Půjde ale také o velmi speciální uvedení, a to skutečně živý přenos. Bezpečné to je, protože jde o sólové vystoupení. Obvykle divadlo Ponec zpřístupňuje představení na platformě Vimeo, nyní ale bude stream k dispozici na Mall.tv. V sólovém vystoupení účinkuje Helena Arenbergerová a představení uvádí sociologický happening Martina Buchtíka.

Generace X, taneční sólo vyjadřující pocity generace, jejíž dětství zformoval přelom dvou epoch:

Dětství poznamenané společností přijatými restrikcemi a vzápětí jejich náhlým uvolněním. Rozbušená srdce a slyšitelný tep vlastní krve. Dospěl člověk, který ví, co chce, a ví, co nechce. Ale jeho kroky neurčuje pouze jeho vůle. Studená válka ještě neskončila. Žijeme v jejím stínu. Stále žijeme ve vyhrocených pozicích, ve kterých se snažíme o základní lidskou slušnost. K štěstí nám pomáhej Bůh. Vyhrává aktivní a ten, kdo se nebojí ukázat směr ostatním. 

40 let od narození, 30 let od převratu. Reflexe vlastního života na pozadí velké společenské změny. Taneční představení vychází z životní zkušenosti a světonázoru 20 významných osobností narozených v letech 1979-1980, které se v české společnosti úspěšně profilují v nejrůznějších oborech jako umění, věda a politika.

Divadlo Ponec dále zahajuje online lekce pro veřejnost. Budou vysílány každou středu, povedou je samozřejmě umělci působící v Ponci. Lekce budou mít různé formáty – živá vysílání, předtočené lekce, spojení přes Zoom aj. Vysílat se budou vždy ve středu ráno od 9:30, anebo večer od 18:30. Jsou veřejně přístupné pro každého a odkaz najdou diváci buď na facebooku v události nebo na profilu divadla, anebo klasicky na webu divadloponec.cz

tYhle, Výš (foto Michal Ureš)

Na stránkách divadla Ponec také najdete kombinovanou reportáž se sérií videí přibližujících genezi jednoho z projektů uskupení pohybového divadla tYhle, inscenací Výš. Performeři Lukáš Karásek a Floren Golfier nechávají diváky nahlédnout do zákulisí své tvorby, na videa ze zkoušek, work in progress verze, svěřili se s inspiračními zdroji. Jejich projekt Výš prošel také fází úpravy do verze pro dětského diváka, respektive poncovské lilie „Family Friendly“, a připravená je aktualizovaná verze.

Kam dál? Pokud chcete divadlo Ponec a umělce, kteří v něm v současnosti vystupují, podpořit, můžete na platformách Darujme, Donio i koupí Vstupenky na NIC.

Prostory HAMU (ilustrační foto archiv školy)

HAMU prodloužila uzávěrku přihlášek pro dálkové studium tance do 30. dubna, umožnila zaslat domácí video
Studovat a zároveň tančit, skloubit uměleckou kariéru se specializovaným oborovým vzděláním nebylo v tanci možné už třicet let. Poprvé od revoluce se v září otevře kombinované studium pedagogiky tance na pražské HAMU. I proto se fakulta rozhodla vzhledem k situaci prodloužit uzávěrku pro přihlášky do 30. dubna 2020.

První kolo přijímacího řízení probíhá korespondenčně na základě dodaných podkladů: životopisu, motivačního dopisu a videoukázky pedagogického výstupu. Pokud však podmínky uchazečů neumožňují natočení ukázky z reálné pedagogické praxe, přijímá katedra jako platná i domácí videa, v nichž uchazeč sám metodicky předvede, zadá a vysvětlí zvolené prvky, principy a techniku vybraného zaměření. Komise posuzuje pedagogické vystupování, vysvětlení principů pohybu, přesné zadání do hudby, metodické uvažování, upozornění na možné chyby a hlasovou prezentaci. Úspěšní kandidáti budou pozváni na druhé, prezenční kolo, jehož termín zatím zůstává stanoven na 5. a 6. června.

Rozumíme nelehké situaci, kterou je celý kulturní sektor postižen. O to více je ale v našem zájmu, aby přijímací zkoušky i otevření programu proběhlo dle plánu, a uděláme pro to maximum,“ slibuje proděkan prof. Václav Janeček, vedoucí katedry tance. Akademické vzdělání poskytuje aktivním profesionálům nejen odborné znalosti z taneční didaktiky, ale také kulturní a umělecký kontext oboru a otevírá tak umělcům další uplatnitelné vědomosti a obohacené zkušenosti,“dodává.

Pro velkou poptávku se podařilo také navýšit směrné číslo pro přijetí na 12 studentů. Ti se již hlásí do konkrétní specializace, nově se otevírá také zaměření Taneční výchova vedle stávajících specializací Klasický tanec, Lidový tanec a Moderní a současný tanec. Kombinovaná forma spočívá ve víkendové výuce jednou měsíčně s intenzivním soustředěním na konci každého akademického roku a jejím cílem je umožnit soustavné vysokoškolské pedagogické vzdělání aktivním tanečníkům nebo tanečním lektorům. Víceletá pedagogická nebo umělecká praxe v oboru je podmínkou přijetí.

Více informací na webu katedry tance: https://www.hamu.cz/cs/katedry-obory/katedra-tance/kombinovane-studium/

Justin Peck: Pulcinella Variations – New York City Ballet 2017 (zdroj New York City Ballet / foto © Paul Kolnik)

Ze světa: New York City Ballet se přidal k online přenosům
Přehledy online programů baletních souborů a škol po celém světě se neustále rozrůstají a objevují se nové nabídky, kterými chtějí umělci i pedagogové zůstat se svými diváky co nejblíže. Ode dnešního dne startuje také program New York City Ballet pod názvem Digital Spring Season.

Každé úterý a pátek bude na stránkách NYCB, jeho Facebooku i Youtube kanálu zveřejněný na další tři dny některý z kusů, které má soubor na repertoáru, každý záznam také uvede některý z umělců souboru. Budou to:
V úterý 21. dubna Allegro Brillante George Balanchina
V pátek 24. dubna Rotunda Justina Pecka (světová premiéra letos v únoru)
V úterý 27. dubna Apollo George Balanchina
V pátek 1. května Ballo Della Regina George Balanchina a After the Rain Pas de Deux Christophera Wheeldona.

K tomu bude každé pondělí zveřejněný k poslechu nový podcast, rozhovory se samozřejmě budou vztahovat k baletnímu repertoáru souboru, hosty budou současní i minulí umělci se souborem spolupracující.

Každou středu na Instagramu bude streamovat pohybové lekce s někdejší hvězdou souboru Wendy Whelan, která se nyní podílí na jeho uměleckém vedení, lekce budou uzpůsobeny pro širokou veřejnost. Zároveň se chystá série online workshopů Ballet Essentials Online, to pro změnu v pondělí a ve čtvrtek, poprvé 23. dubna, půjde o zahřívací lekci a vyzkoušení choreografických proncipů některého z ikonických představení NYCB, jako je Balanchinova Serenáda nebo Robbinsova West Side Story. Nechybí ani sobotní hodiny pro děti. Všechny aktivity najdete na webu NYCB, nezapomeňte ale na časový posun oproti vysílání v Americe.

Příběhy tanečníků – Ballet under Lockdown
Na závěr se můžete podívat na opravdu dlouhý, hodinový sestřih vzkazů tanečníků jejich fanouškům doslova z celého světa s prozaickým titulem – Tanec v karanténě. Nejde o obvyklá veselá videa z tréninků v kuchyni s konvicí v jedné a smetákem v druhé ruce, ale o zpovědi, ve kterých se tanečníci svěřují se svými obavami, nadějemi, s tím, o co přicházejí, i s příležitostmi, které nacházejí prostřednictvím online médií, jež se najednou ukazují být nejen nebezpečím, ale i pomocí. Je mezi nimi i Daria Klimentová. Video je v angličtině:

 

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat