Týden s hudbou: Koncerty a představení streamované online

Koncerty a představení po celém světě se ruší kvůli epidemii koronaviru. Umělci, orchestry či operní domy ale přistupují k alternativní formě kontaktu s diváky: streamování událostí online a zpřístupňování archivů nahrávek a videozáznamů. Pojďte se s námi podívat na výběr událostí z oblasti hudby a opery, které bude možné sledovat online tento týden. Tentokrát s mírnou inklinací k soudobé hudbě.

Pondělí 4. května
Gilmore International Keyboard Festival bude od14:00 středoevropského času (CET) přenášet přímý přenos koncertu amerického klavíristy Jonathana Bisse, na němž zazní tři Beethovenovy Sonáty op. 7, 90 a 109.

Ve 20:15 středoevropského času (CET) odvysílá bavorská státní opera Bayerische Staatsoper recitál francouzské sopranistky Elsy Benoit, v jehož rámci zazní árie Piangerò la sorte mia z Händelovy opery Julius Caesar v Egyptě. Na klavír bude doprovázet Donald Wages.

Úterý 5. května
Gilmore International Keyboard Festival bude od14:00 středoevropského času (CET) přenášet přímý přenos koncertu amerického klavíristy Igora Levita, na němž zazní tři Beethovenovy Sonáty op. 2, 110 a 111.

Od 18:30 místního času bude Angela Hewitt hrát program složený ze sonát a svit J. S. Bacha . Přenáší newyorská stanice Green Space.

Od 20:00 centrálního času (CT) proběhne další z hudebně diskusních setkání s americkou violistkou a hudební publicistkou Nadiou Sirotou, která v rámci svého projektu Living Music with Nadia Sirota představí novou porci začínajících autorů.

Středa 6. května
Mussorgsky, Dukas a teprve nedávno zesnulý Einojuhani Rautavaara se setkají v koncertu, který vysílá Royal Stockholm Philharmonic od 19:00 středoevropského času (CET).

Newyorský American Symphony Orchestra (ASO) se zavázal každou středu po dobu trvání krize spojené s koronavirem zveřejnit jeden ze svých archivních záznamů. K již publikovaným záznamů opery brněnského rodáka Ericha Wolfganga Korngolda Zázrak Heliany (Das Wunder der Heliane) , Orchestrální svity Afrika Williama Granta Stilla, Rubinsteinovy opery Démon, Symfonie č. 1 z pera Rogera Sessionse a pozdní opery Richarda Strausse Danaina láska z minulých ročníků festivalu BardSummeScape přibude další z výběru šéfdirigenta orchestru Leona Botsteina.

V 19:30 hodin místního času vysílá Metropolitní opera (MET) záznam inscenace opery finské soudobé skladatelky Kaiji Saariaho L’Amour de Loin. Diriguje Susanna Mälkki. Účinkují Susanna Phillips, Tamara Mumford a Eric Owens. Jedná se o představení z 10. prosince 2016.

Čtvrtek 7. května
Od 19:30 místního času streamuje norský Bergen Philharmonic Orchestra koncert složený výhradně z děl Aarona Coplanda. Diriguje Edward Gardner.

Od 20:00 centrálního času (CT) proběhne další z hudebně diskusních setkání s americkou violistkou a hudební publicistkou Nadiou Sirotou, která v rámci svého projektu Living Music with Nadia Sirota představí novou porci začínajících autorů.

Ve 20:00 středoevropského času (CET) představí Oslo Philharmonic program, v němž zazní hudba Arnolda Schönberga, Albana Berga a Richarda Wagnera. Sólového partu v Sedmi raných písních Albana Berga se představí Lisa Davidsen.

Od 18:30 místního času bude izraelský klavírista a skladatel Roman Rabinovich hrát program složený z klavírních sonát J. Haydna a soudobých premiér, mezi nimiž je i interpretova vlastní . Přenáší newyorská stanice Green Space.

F.Geminiani: Sonáta e moll pro hoboj a varhany, G. Fauré: Elegie c moll pro violoncello a klavír op. 24, G. P. Telemann: Sonáta g moll pro hoboj a varhany a C. Saint-Saëns: Allegro appassionato op. 43. To je program prvního ze série koncertů komorní hudby, které Janáčkova filharmonie Ostrava odvysílá ze společenského sálu Domu kultury města Ostravy. Koncert začíná v 19:00 hodin. Hrají Dušan Foltýn na hoboj, Tomáš Thon na varhany, Ivo Fišer na violoncello a Radana Foltýnová na klavír.

Pátek 8. května
Od 15:00 hodin pacifického času (PT) streamuje americký hráč na bicí nástroje James Beauton koncert složený z transkripcí pro perkuse a živé improvizace. Stream bude dostupný na umělcově facebookovém profilu.

Od 19:00 hodin místního času odvysílá Curtis Institute of Music prostřednictvím svého Youtube kanálu program s názvem An Afternoon of Song.

Ve 20:00 středoevropského času (CET) představí Oslo Philharmonic program, v nemž zazní hudba Aarona Coplanda, Giovanniho Gabrieliho, George Friendricha Händela a Torua Takemitsu.

Repertoár pro duo neobvyklého nástrojového složení, hoboj a kontrabas, bude ke slyšení od 19:00 centrálního času (CET). Carrie Vecchiore a Rolf Erdahl předvedou skladby napsané jim přímo na míru. Koncert bude dostupný z adresy www.performingarts.live/event-details/oboebass.

Komorní orchestr Berg v průběhu dne zveřejní kolekci záznamů posledních deseti skladeb cyklu Hudba k siréně. Podcasty všech skladeb budou dostupné na stránkách orchestru.

Sobota 9. května
Experimentální hudbě bude zasvěcen program iniciativy Indexical ze Santa Cruz. Nechte se překvapit kombinací komponované hudby, improvizace, pohybového divadla a konceptuálního umění. Program naladíte od 16:00 pacifického času (PT) prostřednictvím hostitelského webu Twitch.

Klavírista a skladatel Jan Stojánek poskytne od půlnoci k poslechu nahrávku svých Dvou Bagatel pro klavír. Skladba inspirovaná hudbou Valentina Silvestrova bude veřejně dostupná po dobu čtyčicetiosmi hodin a přístupná prostřednictvím odkazů na youtubových a facebookových profilech umělce.

Neděle 10. května
Od 17:00 východního času (ET) uvede The American Composers Orchestra premiéru třetí ze série nových objednávek instrumentálních koncertů. Derek Bermel (klarinet) se představí v práci skladatelky Sakari Dixon Vanderveer. Program je zpoplatněn a dostupný prostřednictvím platformy Zoom. Výtěžek bude věnován na podporu umělců.

I letošní ročník Pražského jara proběhne online. Rozhovory s umělci a pohled do zákulisí příprav tohoto netradičního ročníku bude přinášet Echo Pražského jara na ČT art každou neděli od 20:00 hodin, a to mezi 10. květnem a 7. červnem.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat