Bachovy kantáty v Brně na Petrově vyslechne i paní Bachová

Všichni příznivci léty ověřené klasiky jsou v úterý 16. června souborem Czech Ensemble Baroque po téměř čtyřměsíční virem vynucené pauze zváni na živý koncert a to rovnou na opravdovou barokní lahůdku. Na programu bude hudební génius Johann Sebastian Bach a jeho dvě kantáty – tradiční duchovní kantáta zazní spolu s kantátou světskou, jež je vlastně malou koncertní operou. Kromě Bacha a Mozarta, kteří posluchače koncerty cyklu Bacha na Mozarta! již tradičně provázejí, přijde tentokrát i paní Bachová, která povypráví o soužití s géniem.
Czech Ensemble Baroque (foto Jana Šuplerová)

Bachovy kantáty tvoří samostatný žánr ve vokálně-instrumentální hudbě vrcholného baroka. Hudebně navazují na duchovní díla italského a zejména německého raného baroka (Schütz). Texty kantát provázejí posluchače celým liturgickým rokem protestantské církve a všímají si také zvláštních příležitostí mimo liturgický rok (například volba městské rady 1723, 1728 atd.). Hudební jazyk kantát obsahuje téměř všechny oblasti vokálně-instrumentální hudby. Od doprovázeného chorálu po složitou vokálně-instrumentální polyfonii. Velmi cenná je textová stránka kantát. Vedle tradičních textů protestantského chorálu a textů anonymních autorů se zde začíná objevovat velmi hodnotná duchovní poesie Bachových současníků zejména Marianne von Ziegler a Christiana Friedricha Henriciho – Picandera. Texty některých kantát upravoval Bach sám. Stejně jako v jiných svých velkých dílech zde mistrně využívá afektové teorie a charakterizuje jednotlivé duchovní aspekty děl pomocí nástrojového obsazení, rétorických figur a složitých kompozičních postupů, včetně formy.

V impozantní katedrále sv. Petra a Pavla v Brně 16. června zazní tradiční duchovní kantáta BWV 140 spolu s kantátou světskou BWV 214. Na koncertě pro sóla, sbor a orchestr se ale setká nejen duchovní versus světské, ale také nej… skladatel baroka se svou chotí Annou Magdalenou Bachovou, která poreferuje o strastech a kladech soužití s géniem.

Koncert bude jistě nezapomenutelným zážitkem nejen díky mistru Bachovi a paní Bachové, ale také proto, že se konečně po dlouhé době odloučení setkáme tváří v tvář s našimi posluchači, se kterými jsme se viděli naposledy při Zvučícím zeměpisu 27. února…“ těší se Roman Válek, dirigent a zakladatel souboru Czech Ensemble Baroque. Ten již osmou sezonou těší nejen brněnské posluchače barokní a klasicistní hudbou ve stylové interpretaci na dobové nástroje v progresivním, svěžím podání cyklu Bacha na Mozarta!Hotovou už máme taky sezonu devátou, kterou zahajujeme 24. září 2020 operní pantomimou „Sen“ Michaela Haydna s vypravěčem Arnoštem Goldflamem a kontratenoristou Thomasem Lichteneckrem. Na koncertě na Petrově budou k dostání abonentky i vstupenky na jednotlivé koncerty této sezóny konající se na přelomu let 2020/2021“ doplňuje Tereza Válková, sbormistryně.

Czech Ensemble Baroque (foto Jana Šuplerová)

V době konání koncertu Bachových kantát budou samozřejmě dodržena aktuální bezpečnostní opatření, kterými je například nošení roušky v auditoriu.

Úterý 16. června v 19:30 hodin v Katedrále sv. Petra a Pavla
Johann Sebastian Bach: Kantáty 140 & 214
Duchovní versus světské v kantátách nej… skladatele baroka pro sóla, sbor a orchestr

Pogram: J. S. Bach: Kantáta BWV 140 a BWV 214
Účinkují: orchestr a sbor Czech Ensemble Baroque, dirigent Roman Válek, sbormistryně Tereza Válková
Soli: P. Radostová,  R. Kružíková, L. Netušilová Karafiátová, J. Kubín, J. M. Procházka a další

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat