Týden s hudbou

Opět přinášíme pravidelný přehled koncertů a hudebních představení napříč republikou i zahraničím. Tento týden vybíráme události pořádané Českou filharmonií, FOKem, Collegiem Marianem nebo například Svatováclavským hudebním festivalem. Ze zahraničí nabízíme výběr online streamovaných koncertů a operních předstvení newyorské Metropolitní opery a Musikfest Berlin.
Staatskapelle Dresden, Daniil Trifonov, Christian Thielemann – Semperoper Drážďany 2016 (foto Oliver Killig/FB Staatskapelle Dresden)

Praha
Česká filharmonie zahájí sezonu ve středu 23. září koncertem, na němž zazní Koncert pro klavír, trubku a smyčcový orchestr č. 1 c moll op. 35 Dmitrije Šostakoviče a Symfonie č. 8 G dur op. 88 Antonína Dvořáka. Sólové party přednesou Daniil Trifonov na klavír a Selina Ott na trubku. Zahajovací koncert je věnován památce Václava Neumanna, od jehož narození uplyne 29. září sto let. Dvořákova síň Rudolfina se návštěvníkům koncertu otevře v 19:30 hodin.

Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK vystoupí na koncertě v úterý 22. září v Kostele svatých Šimona a Judy. Pod taktovkou Petra Popelky a se sólisty Ritou Čepurčenko a Janem Nykrýnem provedou Mozartovy skladby Sinfonia Concertante pro housle, violu a orchestr es dur K 364 a Symfonie č. 29 a dur K 201 a také Cantus in memoriam Benjamin Britten od Arvo Pärta. Koncert začíná v 19:30.

Brno
Devátou sezonu cyklu barokní a klasicistní hudby Bacha na Mozarta! zahájí operní pantomima Sen. Na koncertě v Besedním domě 24. září zazní Symfonie č. 26 d moll “Lamentatione” Josepha Haydna a Der Traum Michala Haydna ve formě poloscénické pantomimy. V roli vypravěče vystoupí Arnošt Goldflam, sólových partů se ujmou K. T. Lichtenecker, J. M. Procházka a M. Böhmová. Koncert začíná v 19:30 hodin.

Ostrava
Svatováclavský hudební festival má v úterý 22. září na programu cembalový recitál Mahana Esfahaniho. Ten v kostele sv. Václava v centru Ostravy přednese výběr z díla Johanna Pachelbela a Johanna Sebastiana Bacha. Koncert začíná v 18:00 hodin.

Italské baroko bude znít prostorem Kostela sv. Jana Nepomuckého v Ostravě – Staré Bělé v pátek 25. září. Vivaldiho, Pergolesiho a Scarlattiho hudbu provede Collegium Marianum se svou uměleckou vedoucí Janou Semerádovou. Těšit se posluchači mohou i na vystoupení sopranistky Hany Blažíkové. Koncert v rámci Svatováclavského hudebního festivalu začíná v 19:00 hodin.

Frýdek – Místek
Český filharmonický sbor Brno vystoupí na koncertě v kostele svatých Jana a Pavla v pondělí 21. září od 19:00 hodin. Program koncertu tvoří výhradně hudba Antonia Vivaldiho. Zazní Gloria D dur RV 589, Sinfonia avanti la Senna Festeggiante RV 693 a několik koncertů pro smyčcové nástroje. Koncert proběhne v rámci Svatováclavského hudebního festivalu.

Zlín
Filharmonie Bohuslava Martinů otevře svou letošní sezonu koncertem, jehož sólistou bude Josef Špaček. Na koncertě, který bude zároveň zahajovacím koncertem 18. ročníku festivalu Harmonia Moraviae zazní Brahmsův Koncert pro housle a orchestr D dur op. 77  a Symfonie č. 7  A dur op. 92 Ludwiga van Beethovena. Koncert proběhne v Kongresovém centru Zlín ve čtvrtek 24. září od 19:00 hodin.

Richard B. Fisher Center for the Performing Arts, Bard College (foto Peter Aaron, Esto)

Koncerty a představení streamované online 

Pondělí 21. září
Londýnská Wigmore Hall nabídne po celý den dostupnou nahrávku Beethovenových a Brahmsových klavírních trií. Protagonisty záznamů několika koncertů budou členové ansámblu, jež vystupuje pod názvem Leonore Piano Trio.

Úterý 22. září
Právě probíhající Musikfest Berlin nabídne na domácí půdě Berlínských filharmoniků koncert, jehož titul odkazuje k pedagogickému odkazu Herberta von Karajana. Program s názvem Scholars of the Karajan Academy and Enno Poppe uvede premiéry děl Rebeccy Saunders, Milicy Djordjevič a Enno Poppea. Digitální platforma Berliner Philharmoniker Digital Concert Hall zpřístupní odkaz koncertu ve 20:00 hodin.

Středa 23. září
Hudebně multižánrový projekt tvůrců z USA Adagio Live uvede program zaměřený na hudbu současné skladatelky Chayy Czernowin. Hudba Czernowinové zazní v podání Rachel Fenlon a to od 20:00 hodin místního času.

Čtvrtek 24. září
Colburn School Lunchtime Concerts pokračují dalším z mikrokoncertů, ve kterých instituce představuje své nejtalentovanější studenty. Tentokrát zazní z kalifornského Los Angeles Beethovenova Sonáta pro housle a klavír č. 5.

Pátek 25. září
Newyorská Metropolitní opera uvede v rámci svých Nightly Met Opera Streams Pucciniho Toscu. V představení z 27. ledna 2018 vystoupili například Sonya Yoncheva, Vittorio Grigolo či  Željko Lučić. Dirigoval Emmanuel Villaume. Stream začíná v 19:30 hodin místního času.

Sobota 26. září
Bard Music Festival, který letos kvůli epidemii koronaviru musel veškerý svůj program přesunout do online podoby, odvysílá další koncert ze svého letošního programu. Zazní hudba vskutku málo hraná a to z pera Josepha Bologneho – Rytíře de Saint-Georges a Dukea Ellingtona. Dvě méně klasická čísla doplní Bartokovy Rumunské tance. Hraje dvorní soubor této univerzity na severu New Yorku The Orchestra Now za řízení jeho uměleckého vedoucího Leona Botsteina. Přenos začíná v 17:30 hodin místního času.

Neděle 27. září
V 11:00 hodin pacifického denního času (PDT) vysílá Israel Philharmonic Orchestra další z koncertů v rámci své řady s názvem Online Chamber Music Series. Vysílání, jehož program není zatím znám probíhá na Facebooku i Youtube.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments