Kultura a kreativní sektor by měl být podpořen částkou 8,1 miliard korun

K 25. březnu 2021 zveřejnilo Ministerstvo průmyslu a obchodu návrh Národního plánu obnovy. Z celkové alokace pro ČR (171 miliard Kč) je nyní v pilíři 1.6 Rozvoj kultury a kreativního sektoru počítáno s částkou 7,3 miliard Kč. Dle informace Ministerstva kultury je dalších původních 800 milionů Kč na podporu výzkumu ve společenských vědách včetně umění přesunuto do komponenty 5.2 Podpora vědy a výzkumu. V celkovém úhrnu tak kulturní a kreativní odvětví získávají 8,1 miliard Kč. Tato částka naplňuje požadavek Ministerstva kultury, za který se postavilo i přes 600 signatářů výzvy #zakreativnicesko.
Ilustrační foto (foto Freepik)
Ilustrační foto (foto Freepik)

Tento aktuální, a první veřejný, návrh byl prezentován minulý pátek 26. března Poslanecké sněmovně PČR, která požádala o mimořádné projednání Národního plánu obnovy. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček právě zde oznámil spuštění webové prezentace plánu, na kterou čekalo dlouhou dobu širší spektrum odborníků, včetně naší iniciativy. V nejbližších dnech plánuje Ministerstvo průmyslu a obchodu předat tento návrh k připomínkování v rámci tzv. meziresortního řízení tak, aby do konce dubna vláda plán obnovy schválila (konsenzem), a stihla tak v termínu návrh předat k posouzení Evropské komisi. MPO uvádí šest hlavních pilířů plánu. Kultura a kreativita v něm spadá pod pilíř Digitalizace a částečně Věda a výzkum.

Přestože se podařilo zvrátit dramatické škrty v komponentě 1.6, i nadále bude platforma aktivní. Je třeba poukazovat na význam kultury a hájit požadavek na podporu rozvoje kreativních profesí až do konce, kdy dojde ke schválení Národního plánu obnovy vládou, k jeho předání a schválení Evropskou komisí. Současně vnímáme stále rostoucí podporu. Vedle měst a krajů (Jihlava, Kutná Hora, Středočeský kraj) přibývají v posledních dnech i firmy, organizace nebo jednotlivci (režisér Petr Zelenka). Výzva má dva měsíce od zveřejnění 620 podpisů.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


5 2 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments