Vítězem Mezinárodní klavírní soutěže J. N. Hummela se stal český klavírista Robert Bílý

V sobotu 27. listopadu skončil v bratislavské Redutě 10. ročník Mezinárodní klavírní soutěže Johanna Nepomuka Hummela. Ve finále se utkali tři klavíristé – Robert Bílý z České republiky, Sunah Kim z Jižní Koreje a Leo de María ze Španělska. Všichni tři studují na univerzitě Mozarteum v Salcburku a jsou držiteli mnoha národních i mezinárodních ocenění.
Mezinárodní klavírní soutěž J. N. Hummela 2021: Robert Bílý, Sunah Kim, Leo de María (foto Alexander Trizuljak)
Mezinárodní klavírní soutěž J. N. Hummela 2021: Robert Bílý, Sunah Kim, Leo de María (foto Alexander Trizuljak)

Tři finalisté vystoupili v sobotu 27. listopadu v Koncertní síni SF společně se Slovenskou filharmonií pod vedením Rastislava Štúra. Každý z nich přednesl Beethovenův Koncert pro klavír a orchestr č. 4 G dur, op. 58.

Po vystoupení mladých finalistů, které skončilo v Koncertní síni Slovenské filharmonie v 18:00 hodin, mezinárodní porota složená z prestižních klavíristů a pedagogů (předseda – Pavel Gililov, Německo, členové – Eugen Indjič, Francie/USA; Ivo Kahánek, Česká republika; Marian Lapšanský, Slovenská republika; Marcel Štefko, Slovenská republika; Peter Pažický, Slovenská republika; Torleif Torgersen, Norsko) rozhodla o třech laureátech jubilejního 10. ročníku Mezinárodní klavírní soutěže J. N. Hummela. Vítěz získal Cenu Národní banky Slovenska.

Umístění:
1. místo – Robert Bílý (1997), Česká republika
2. místo Sunah Kim (2001), Jižní Korea a Leo de María (1995), Španělsko

Porota dále udělila Robertu Bílému Cenu za nejlepší interpretaci Klavírního tria J. N. Hummela.

Robert Bílý se narodil v roce 1997 v Ústí nad Labem. Na klavír hraje od svých šesti let. V současné době studuje na Univerzitě Mozarteum v Salcburku ve třídě Pavla Gililova. Je držitelem řady ocenění, v roce 2012 získal 1. cenu na mezinárodní klavírní soutěži “Virtuosi per musica di pianoforte” v Ústí nad Labem. O rok později zvítězil v soutěži “Piano Talents” v Miláně. Je laureátem mezinárodní “Sommerakademie Mozarteum” v Salcburku z roku 2014. V témže roce získal 1. místo a cenu EMCY na prestižní mezinárodní klavírní soutěži pro mladé klavíristy v Ettlingenu. Na mezinárodní soutěži “Vycházející hvězdy” v roce 2016 v Berlíně získal 1. místo v kategorii do 35 let a účast na koncertě v Berlínské filharmonii. Před rokem vyhrál mezinárodní hudební festival v Paříži.

Mezinárodní klavírní soutěž J. N. Hummela 2021 (foto Alexander Trizuljak)
Mezinárodní klavírní soutěž J. N. Hummela 2021 (foto Alexander Trizuljak)

Finále 10. ročníku Mezinárodní klavírní soutěže J. N. Hummela vysílala Slovenská filharmonie v přímém přenosu na svých webových stránkách. Záznam II. kola a finále zůstává v hudebním archivu.

Soutěže se zúčastnilo 47 klavíristů ze Slovenska, České republiky, Ukrajiny, Polska, Ruska, Běloruska, Bulharska, Německa, Itálie, Španělska, Norska, Jižní Koreje, Číny, Japonska a Tchaj-wanu, kteří studují na hudebních školách v Evropě a Americe. První kolo soutěže proběhlo online a do druhého kola postoupilo patnáct klavíristů. Druhé kolo a finále jubilejního 10. ročníku soutěže se uskutečnilo v Bratislavě v prostorách Slovenské filharmonie ve dnech 24.–27. listopadu 2021.

Mezinárodní klavírní soutěž J. Hummela je jedinou hudební soutěží na Slovensku, která je členem Světové federace hudebních soutěží a Nadace Alink – Argerich, což zaručuje celosvětové povědomí o této akci. Soutěž během své existence významně přispěla k popularizaci Hummelova díla a podnítila také zájem hudebníků jiných žánrů o provádění a nahrávání jeho skladeb. Iniciátorem a prezidentem Mezinárodní klavírní soutěže J. N. Hummela je přední slovenský klavírista Marian Lapšanský, generální ředitel Slovenské filharmonie. První ročník soutěže se uskutečnil v roce 1991, od té doby pokračuje nejprve s dvouletou, později tříletou periodicitou.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments