Vyšetřovací komise označila herce za viníka smrtelné nehody

Jevgenij Kuleš, herec Velkého divadla v Moskvě, který zemřel při premiéře Korsakovovy opery Sadko 9. října 2021 poté, co jej zasáhla spouštějící se kulisa, byl údajně opilý. K tomuto závěru dospěla zvláštní vyšetřovací komise. Ta sice uznala, že k nehodě došlo během výkonu pracovních povinností, ovšem vinou „intoxikace alkoholem“. Zesnulý si tedy za nehodu může sám.
Jevgenij Kuleš – na fotografii třetí zleva (foto Jevgenij Kuleš)
Jevgenij Kuleš – na fotografii třetí zleva (foto Jevgenij Kuleš)

Před nějakou dobou jsme informovali o tragickému úmrtí při říjnové premiéře opery Sadko v moskevském Velkém divadle. Podle právníka Andreje Aljoškina, kterého si najala Světlana Kulešova, matka tragicky zesnulého Jevgenije Kuleše, je zvláštní, že si nikdo – a to ani jeho kolegové – nevšiml příznaků intoxikace alkoholem (při takovém stupni intoxikace, o kterém je řeč jde o zřetelné narušení koordinace a rovnováhy, či problémy s vyjadřováním). Komise také neodpověděla na otázku, kde a jak mohl herec konzumovat alkohol, když neopustil budovu divadla.

Podle Aljoškina je komise sestavena tak, že dva její členové vyšetřují sami sebe a rozhodují o vlastních přestupcích, což pokládá za jasný střet zájmů, proto zpochybňuje závěry této vyšetřovací komise. Po obdržení oficiálních výsledků vyšetřování se hodlá odvolat. Kulešova matka byla rozhodnutím komise šokována a opustila zasedání ještě před samotným vyhlášením závěru.

Andrej Aljoškin již dříve poukazoval na nesrovnalosti ve vyšetřování a snahu divadla celý incident zmanipulovat tak, aby sám Kuleš vypadal jako viník nehody. Podle právníka okolnosti nasvědčují tomu, že technický dozor nebyl na svém pracovišti, nebo byl zaneprázdněn něčím jiným.

Velké divadlo slíbilo uhradit veškeré náklady na pohřeb Jevgenije Kuleše, ovšem brzy vyšlo najevo, že uhradilo pouze rakev a autobus na hřbitov. Vše ostatní musela Světlana Kulešova zaplatit sama. Teprve po naléhání právníka divadlo doplatilo i zbylé potvrzené náklady na pohřeb.

Matce Jevgenije podle jejího právníka v průběhu vyšetřování také telefonicky vyhrožovaly neznámé osoby. Nátlakem se jí snažily přesvědčit, aby se přestala zajímat o vyšetřování příčiny smrti svého syna.

Po hercově smrti zůstává situace ve Velkém divadle napjatá. Několik herců se rozhodlo promluvit k novinářům, ovšem pod podmínkou anonymity. Vedení divadla jim oficiálně zakázalo s médii mluvit, zveřejnění interních problémů znamená okamžité propuštění. Při posledním rozloučení s Jevgenijem Kulešem herce údajně upomínal zástupce generálního ředitele divadla, aby s novináři o ničem nemluvili. Také na samotný smuteční obřad neměla média přístup – vedení divadla je vykázalo.

Podle herců se z hlediska bezpečnosti změnilo jen málo – těžké kulisy stále ohrožují životy účinkujících. Zaměstnanci Velkého divadla požadují prostřednictvím odborového svazu přezkoumání bezpečnosti i zbývajících dekorací, ovšem vedení divadla se k situaci staví laxně. Jak podotkla jedna ze statistek – pokud by spadla kulisa v Pohádce o caru Saltánovi, bude z jeviště hromadný hrob.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


3.3 4 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments